Toyota спира доставките на 10 модела заради проблеми със сертифицирането


Toyota спира доставките на 10 модела заради проблеми със сертифицирането
Снимка: Getty Images

2950

Японската автомобилна група Toyota Motor Corp. временно ще спре доставките на 10 модела превозни средства, след като доставчикът Toyota Industries Corp. разкри проблеми със сертифицитането на някои дизелови двигатели, предава Reuters.

Разследващата комисия е открила нередности по време на тестване на мощността на 3 модела двигатели. Общо 10 модела автомобили използват двигателите в световен мащаб, включително шест в Япония. Сред тях са Land Cruiser Prado, Land Cruiser 300, Fortuner и Hilux.

Проблемът със сертифицирането е поредният, който засяга Toyota, след като преди това дъщерното ѝ дружество Daihatsu Motor Co. обяви, че повечето от неговите превозни средства не са били правилно тествани за безопасност при сблъсък и че автомобилният производител е манипулирал резултатите от тестовете, датиращи от 1989 г. В резултат на това Daihatsu спря доставките и производството поне до февруари.

Компанията заяви, че се стреми да обясни подробно въпроса на властите и ще предприеме мерки като провеждане на нови тестове за сертифициране на двигатели в присъствието на регулатори, ако е необходимо.

Снимка: iStock

„Имаше липса на комуникация с Toyota Motor и недостатъчна координация относно процесите и процедурите за тестване, които трябваше да бъдат следвани“, заяви президентът на Toyota Industries Коичи Ито.

Toyota Industries обяви, че е продала около 84 000 засегнати автомобилни дизелови двигатели през финансовата година до 31 март 2023 г.

Коджи Сато, главен изпълнителен директор на Toyota, коментира пред репортери, че компанията използва 36 000 от засегнатите модели двигатели по целия свят всеки месец, което се равнява на 432 000 единици годишно.

В Япония спирането на доставките повлия на производството на 6 линии в четири завода.

Компанията обяви, че отново е потвърдила, че засегнатите двигатели и превозни средства отговарят на стандартите за мощност на двигателя.

Снимка: iStock

Разследването е установило, че електронните контролни блокове, използвани по време на тестването на мощността, са различни от тези, използвани по време на производството на двигателя.

Министерството на транспорта на Япония ще започне проверки на място във вторник в завода Hekinan на Toyota Industries в централната префектура Аичи, където компанията произвежда автомобилни и индустриални двигатели.

Разследването на Toyota първоначално се фокусира върху сертификационните разпоредби, свързани с емисиите на двигатели на мотокари и строителни машини, където специалната комисия за разследване също откри нарушение.

Компанията притежава близо 25% дял в Toyota Industries, ключова компания от групата на Toyota. Доставчикът от своя страна притежава около 8% от акциите на Toyota.

Акциите на Toyota Industries потънаха до отрицателно ниво малко след новината и завършиха със спад от 4%. Акциите на Toyota Motor затвориха с ръст от 3,1%.

Източник: Reuters 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой автомобилен производител е световен лидер по продажби през първото полугодие?

Нов удар по Русия: Япония спира търговията на коли втора употреба

Toyota призна за изтичане на данни от aвтомобилите на над 2 млн. души

Голяма японска автомобилна компания спря производството в Европа

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички