Volkswagen ще инвестира близо 90 млрд. евро в електромобили


Volkswagen ще инвестира близо 90 млрд. евро в електромобили
Снимка: Volkswagen AG

5936

Германският автомобилен гигант Volkswagen заяви, че ще увеличи инвестициите си в електромобили и цифровизация до 89 милиарда евро през следващите 5 години. Volkswagen обяви кога спира да произвежда коли на бензин и дизел

Групата с 12 марки ще отдели 56% от своите 159 млрд. евро инвестиции за разработване на автомобилите на бъдещето, което е увеличение от 50%, и "всеки четвърти автомобил, продаден през 2026 г., ще има електрически двигател с батерия".

"Намираме се в средата на най-голямата трансформация в историята на Volkswagen", заяви главният изпълнителен директор Херберт Дийс на пресконференция след заседание на надзорния съвет на групата за съгласуване на инвестиционния план.

Под натиска за намаляване на ролята на сектора в изменението на климата големите автомобилни производители по света обявиха цели за постепенно спиране на производството на автомобили, задвижвани с изкопаеми горива.

През 2020 г. Фолксваген обяви 73 млрд. евро инвестиции в автомобили на бъдещето за периода до 2024 г.

Необходимостта от увеличаване на инвестициите до 2025 г. се дължи "главно на ускореното нарастване на електронната мобилност като част от зелената сделка", договорена от Европейския съюз, се казва в изявление на групата.

Повишените инвестиции ще бъдат насочени и към откриването на шест нови завода за батерии в партньорство с други компании.

Инвестициите в електромобили са се увеличили с 50% до 52 млрд. евро, докато сумите, отделени за хибридни "преходни технологии", са намалели с 30% до 8 милиарда евро.

Дигитализацията на автомобилите и организацията на групата ще струва още 30 млрд. евро.

Volkswagen съобщи, че водещият му завод във Волфсбург, Германия, ще започне да произвежда електромобили по-рано от първоначално планираното - през 2024 г., в допълнение към плана за производство на нов масов електромобил от 2026 г. Volkswagen строи 6 гигафабрики за батерии в Европа

Концернът обяви и размествания в борда на директорите си, като Дийс поема софтуерното подразделение на концерна Cariad, а шефът на марката VW Ралф Брандщайтер поема отговорността за китайския пазар през следващата година, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички