За по-малко от две седмици: Tesla загуби 145 млрд. долара от пазарната си стойност


За по-малко от две седмици: Tesla загуби 145 млрд. долара от пазарната си стойност
Снимка: iStock

3524

Акциите на Tesla Inc. загубиха близо 1/5 от стойността си в рамките на под две седмици с оглед на засилващи се очаквания, че търсенето на електромобили започва да отслабва, предава БНР, цитирайки Bloomberg.

Разпродажбата на акции на Tesla започна по-рано този месец, след като водещата компания за електрически превозни средства намали очакванията си за растежа в бъдеще. Това беше последвано от мрачни коментари от няколко световни автомобилни производители и от анализатори на Уолстрийт. Тази седмица пък производителят на батерии Panasonic Holdings Corp. и производителят на чипове ON Semiconductor Corp. също отчетоха слабост в електромобилната индустрия.

Предупрежденията натежаха върху акциите в автомобилния сектор на САЩ, който в това време се бори с мащабни преговори със синдикатите за заплатите.

Но спадът на акциите на Tesla се откроява, след като поевтиняха с около 20% от 18 октомври насам, спрямо спад от 3,6% на широкия фондов индекс S&P 500 и с 4% на технологичния индекс Nasdaq 100.

Снимка: iStock

Това силно поевтиняване на акциите на Tesla означава, че за по-малко от две седмици компанията на Илън Мъск е загубила около 145 млрд. долара от пазарната си капитализация.

Перспективите за автомобилния сектор като цяло се влошиха, тъй като високите лихвени проценти доведоха до рязко покачване на разходите за притежаване на автомобил. В комбинация с нарастващата инфлация възможността на потребителите да си позволят големи покупки е намалена. Електромобилите, още сравнително нова технология с недостатъчно развита екосистема за зареждане, бяха засегнати първи.

Акциите на Tesla пострадаха най-силно с оглед на тяхното рязко поскъпване по-рано през годината. Докато част от тези предходни високи цени акциите на Tesla отразяваха потенциала на компанията за разработване на самоуправляващи се автомобили, голяма част зависят от способността ѝ да запази текущата си доминираща позиция в електромобилната индустрия и маржовете на печалбата.

Тъй като търсенето на електромобили намалява и агресивното намаляване на цените на колите на Tesla напоследък изглежда губи способността си да стимулира търсенето, инвеститорите започнаха да се притесняват, а това се отрази в рязко поевтиняване на акциите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Tesla сваля цените на популярни модели

Tesla вече не е най-печелившият автомобилен производител. Кой е новият?

Ердоган се срещна с Илон Мъск и поиска завод на Tesla в Турция

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички