Заради екостикерите: Плащаме повече за годишен технически преглед


Заради екостикерите: Плащаме повече за годишен технически преглед
Снимка: БГНЕС

10711

При технически преглед на автомобила вече се слагат специални стикери с чипове, които ще отразяват екологичната му група. Промените в правилата за техническите прегледи влязоха в сила от тази седмица.

Леките и лекотоварните коли в България ще бъдат разделени на 4 категории на база отделяните от тях вредни емисии, като най-добра от екологична гледна точка е 4-та група. Има и 5-а група, в която попадат автомобили, на които задвижването е само с електродвигатели (без двигател с вътрешно горене), и такива с водородна горивна клетка. Всички коли задължително ще са с екостикер

По-скъпи технически прегледи

Новите екостикери са по-скъпи от сегашните стикери за преминат годишен технически преглед – ако досега лепенката е струвала 6.60 лева с ДДС, новата е 10.56 лева. Възможно е обаче и цената на годишния технически преглед да се увеличи. Очакванията са услугата да поскъпне с 10-20 лв., пише вестник "Сега".

Някои от пунктовете, които досега са извършвали прегледи за 35 лева, вече вземат 45 лева за услугата. В други цената е повишена от 36 на 48 лева. Извънредно минаване на преглед не е нужно, всеки автомобил ще се категоризира, когато дойде моментът да мине редовния си ГТП.

По новите изисквания със специално устройство, което прилича на смартфон, се снимат рамата на двигателя и километражът. След това към тези данни се въвеждат и резултатите от техническия преглед. Цялата информация пък отива директно в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", пише вестник "Телеграф".

Ако собственикът да си сложи газова уредба и я регистрира, може да се промени и екологичната категория на автомобила заради по-малкото отделяни вредни емисии във въздуха. За целта обаче шофьорите, които имат коли с АГУ, задължително трябва да са преминали първичен технически преглед на газовата инсталация в специализирани пунктове, като оттам след това се предават данните и в местата, където се правят технически прегледи, обясниха специалистите.

Целта на въвеждането на екостикерите е общините да имат възможност да ограничават движението на най-замърсяващите автомобили в определени зони на градовете. С промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух кметовете получиха правото да въвеждат такива забрани. В дни, в които има силно замърсяване на въздуха, местните власти щe имaт прaвo дa забраняват дocтъпа нa някoи групи aвтoмoбили в цeнтърa нa града. Най-засегнати ще бъдат колите от най-ниските категории – 1 и 2.

Следене с чипове

Новите екостикери ще бъдат залепвани в средата (горната част) на предното стъкло на автомобила – зад огледалото за обратно виждане, и ще важат 1 година, т.е. до следващия годишен технически преглед.

В чипа, вграден в стикера, ще се съдържа пълнaтa инфoрмaция за екологичната група, техническата изправност и валидността на прегледа на автомобила. Екостикерите ще бъдат разчитани от разстояние със специални устройства, с които ще бъдат снабдени контролните органи. В София ще мерят дистанционно вредните емисии от автомобилите

Устройствата за разчитане на данните вече са налични и всички пунктове за годишни технически прегледи са снабдени с необходимото количество стикери, което са заявили. 150 000 лепенки с чип вече са закупени от фирмите, които имат пунктове за ГТП.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички