COVID-19 може да бъде убит за 30 секунди


COVID-19 може да бъде убит за 30 секунди
Снимка: iStock/Guliver

11124

Ултравиолетовото лъчение е често срещан метод за убиване на бактерии и вируси. Сега изследователи от университета в Тел Авив доказаха, че новият коронавирус, SARS-CoV-2, може да бъде убит ефективно и бързо, като се използват ултравиолетови (UV) диоди, излъчващи светлина (UV-светодиоди) на определени честоти, съобщи в. „Джерузцалем пост”, предаде БГНЕС.

„Открихме, че е много лесно да убием коронавируса с помощта на LED крушки, които излъчват ултравиолетова светлина“, казва проф. Хадас Мамане, ръководител на Програмата за екологично инженерство в Училището по машиностроене на университета в Тел Авив, която ръководи проучването заедно със своите колеги проф. Йорам Герчман и д-р Мичал Манделбойм.

Тя каза, че UV-LED крушките изискват по-малко от половин минута, за да унищожат повече от 99,9% от коронавирусите.

Изследването е първото по рода си в света. Статия за него беше публикувана по-рано този месец в Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology.

„Джерузалем пост“ много пъти е писал за Мамане. Тя представи това лято на изследователската конференция на института „Борис Минтс 2020“ за участието си в изграждането на 30-метрова „зелена стена“ в университета, която има за цел да създаде устойчива екосистема за отпадъци, енергия и вода. Стената е предназначена също така да действа като жива лаборатория за анализ на използването на „сивата вода” (отпадъчни води, генерирани от мивки, душове, бани и перални машини) при абсорбиране на въглероден диоксид, както и ефектите върху преноса на топлина и генерирането на енергия в рамките на старата сгради, които са преобладаващи в градовете.

В началото на коронавирусната криза нейният изследователски екип разработи израелско, евтино, децентрализирано, незамърсяващо средство за производство на етанол - и по този начин дезинфектант за ръце на алкохолна основа - от растителни отпадъци, слама и остатъчни хартиени влакна.

Светодиодите се предлагат в широк диапазон от дължини на вълните, известни като A, B и C, обясни Maмане. UV-A има дължина на вълната в диапазона от 315 нанометра (nm) до 400 nm. UV-B, известен също като средна вълна, има дължина на вълната 280-315 nm; UV-C има дължина на вълната 200-280 nm. UV-A се излъчва от слънцето (и изкуствени източници като солариумите) и е по-слаб от UV-B и C. Той има някои ползи за човека, като създаването на витамин D, но също така причинява слънчеви изгаряния и, в някои случаи, рак на кожата. UV-B и UV-C радиацията почти никога не достига естествено до хората, тъй като тези лъчи се абсорбират от озоновия слой на земята.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички