Ето кое е научното откритие на 2020-та, според сп. Science


Ето кое е научното откритие на 2020-та, според сп. Science
Снимка: Getty Images/Guliver

2936

Разработването на РНК ваксините на Moderna и Pfizer-BioNTech, както и руската Sputnik V и неговите чуждестранни аналози, бе признато от редакторите на водещото научно списание в света Science за основно научно постижение на годината. 

„Тази година бяхме наясно, че най-важното научно откритие на годината по някакъв начин ще бъде свързано с коронавируса, но едва през последните седмици ни стана ясно, че високоефективните ваксини срещу COVID-19 ще бъдат удостоени с тази чест“, сподели главният редактор на „Science” Голдън Торп, предаде БГНЕС, цитирайки ТАСС. 

Американското списание Science - едно от водещите научни списания в света, публикува всяка година списък с десетте най-важни открития в науката, които са оказали особено силно влияние върху нейното развитие. Редакционният съвет на списанието провежда и гласуване на уебсайта на изданието, което определя победителят, избран от читателите, който често не съвпада с нейния избор. 

Например, през декември миналата година редакторите на списанието обявиха за главно научно постижение на 2019 г. снимката на сянката на свръхмасивна черна дупка в центъра на галактиката M87, получена от телескопа Event Horizon. На свой ред обществеността сметна за научно постижение на 2019 възстановяването на външния вид на праисторическия „човек от Денисован” - то беше направено въз основа на фрагмент от челюст на момиче, намерен в една от тибетските пещери.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички