Идеята за изкуствено охлаждане на планетата набира скорост


Идеята за изкуствено охлаждане на планетата набира скорост
Снимка: Pixabay

3158

Идеята за изкуствено охлаждане на планетата за справяне с климатичните промени получи тласък - влиятелен научен орган призова правителството на САЩ да похарчи поне 100 милиона долара за изследване на технологията. Тя предвижда блокиране на слънчевата светлина, преди да може да затопли атмосферата. Работата от вкъщи допринася за глобалното затопляне

Тази технология, често наричана слънчево геоинженерство, предполага отразяване на по-голяма част от слънчевата енергия обратно в космоса чрез техники, които включват инжектиране на аерозоли в атмосферата, съобщи New York Times, цитиран от БГНЕС. В нов доклад Националните академии на науките, инженерството и медицината заявиха, че правителствата спешно трябва да разберат дали слънчевото геоинженерство може да работи и какви могат да бъдат страничните ефекти. 

"Слънчевото геоинженерство не може да замести декарбонизацията", каза Крис Фийлд, директор на Института по околна среда в Уудс към Станфордския университет и ръководител на комисията, изготвила доклада, позовавайки се на необходимостта да се отделят по-малко въглероден диоксид и други парникови газове в атмосферата. И все пак, каза той, технологията за отразяване на слънчевата светлина "заслужава значително финансиране и тя трябва да бъде изследвана възможно най-бързо и ефективно". Емисиите от въглероден диоксид пак са на нивата отпреди пандемията

Докладът разглежда рисковете, които са превърнали геоинженерството в един от най-спорните въпроси в климатичната политика. Тези рискове включват нарушаване на регионалните метеорологични модели по потенциално опустошителни начини, например чрез промяна на поведението на мусоните в Южна Азия; облекчаване на обществения натиск за намаляване на емисиите на парникови газове и дори създаване на "неприемлив риск от катастрофално бързо затопляне", ако правителствата започнат да отразяват слънчевата светлина за определен период от време и след това спрат. 

Но авторите твърдят, че емисиите на парникови газове не намаляват достатъчно бързо, за да се избегнат опасни нива на глобално затопляне, което означава, че светът трябва да започне да проучва други възможности. Според тях доказателствата за или против слънчевото геоинженерство "могат да имат дълбока стойност" - вземането на решения относно това дали да се внедри. Това включва доказателства за т. н. "​​социалните рискове" - например, ако изследванията покажат, че страничните ефекти ще бъдат съсредоточени в по-бедните нации, каза Фийлд, това може да е основание да не се използва технологията, дори ако тя е от полза за света като цяло. Най-големите банки вложили $3,8 трлн. в изкопаеми горива въпреки климатичните промени

Докладът също така твърди, че чрез публично финансиране на геоинженерни изследвания САЩ могат да гарантират, че работата е прозрачна и се отчита пред обществеността с ясни правила за това кога и как да се тества технологията. Някои критици предупредиха, че тези предпазни мерки не са достатъчни. 

Стъпките, за които те настояват, са свързани със защитата на интересите на по-бедните страни - например на земеделските производители в Южна Азия, чийто живот може да бъде затруднен от промени в моделите на дъжд, който може да се наруши, след като започне изследването, посочи Пракаш Кашван, професор по политически науки в Университета в Кънектикът. 

"Джени Стивънс, директор на Училището за публична политика и градски въпроси към Североизточния университет, заяви, че геоинженерните изследвания отнемат пари и внимание от основния проблем, който е намаляването на емисиите. Експерт: Дори символичното участие в "Часът на Земята" е важно

"Трябва да се съсредоточим върху по-големите трансформационни промени", каза Стивънс и настоя: „Тук трябва да бъде инвестицията“.

Слънчевото геоинженерство има двупартийна подкрепа в Конгреса, който в края на 2019 г. даде на Националната администрация за океани и атмосфера 4 милиона долара за изследване на технологията.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички