Изкуствен интелект: България е по-напред от очакваното


Изкуствен интелект: България е по-напред от очакваното
Снимка: iStock

9130

България се представя сравнително добре спрямо останалите членки на Европейския съюз, когато говорим за употреба на изкуствен интелект от бизнеса. 5% от българските фирми с персонал от поне 10 служители разчитат на изкуствен интелект в операциите си, показват данните на Евростат към края на 2020 г. Изкуственият интелект е станал по-силен и по-точен

За сравнение, средно едва 7% от фирмите в Европейския съюз използват изкуствен интелект в работата си, което е малко над отчетените данни за България. След нея се нареждат Австрия (5%), Полша (4%), Кипър, Унгария, Словения (по 3%) и Латвия (2%).

Лидер в това отношение е Ирландия където 23% от предприятията са разчитали на изкуствен интелект през 2020 г. Данните не са изненадващи, тъй данъчната политика на страната превърна Ирландия в любимо място за големите технологични компании, които позиционират централите си именно там в търсене на по-ниски данъчни разходи.

След Ирландия се нареждат Малта (19%), Финландия (12%) и Дания (11%). Това са единствените държави в ЕС, където делът на фирмите използващи изкуствен интелект е двуцифрено число.

Статистиката обаче не включва представителите на финансовия сектор, където по традиция новите технологии често се налагат с по-бързи темпове спрямо останалите сектори на икономиката.

2% от фирмите в ЕС разчитат на машинно обучение, за да анализират големи масиви от данни. 1% от предприятията пък използват компютърна обработка на естествен език, компютърно генериране на естествен език или гласово разпознаване.

Чат услуги, където чатбот или виртуален агент генерира отговори към клиенти, се използват от 2% от бизнесите. Същият дял бизнеси разчитат на роботи, които се характеризират с известна степен на автономност – например при повтарящи се дейности, като почистване, сортиране, обслужване на клиенти при точки за разплащане и прочее.

Изкуственият интелект е сфера от стратегическо значение и ключова движеща сила на икономическото развитие. Той може да предостави решения при редица предизвикателства, като третирането на зарази и намаляването на негативния отпечатък на земеделието върху околната среда. Технологията предоставя на машините и системите капацитета да анализират заобикалящата ги среда и да вземат решения със сравнително ниво на автономност, когато става дума за постигането на специфично зададени цели.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички