Ядрен удар срещу комарите – как радиацията помага в борбата с маларията


Ядрен удар срещу комарите – как радиацията помага в борбата с маларията
Снимка: iStock

4440

В Китай откриха начин да унищожават комарите с помощта на радиацията. В интервю пред Global Times директорът на Центъра за ядрени технологии У Чжундао обясни, че радиацията помага да се попречи ефективно на размножаването на насекомите. Западнонилска треска плъзна у нас, колко опасна е тя?

Китай се бори централизирано с маларията от 50-те години, използвайки различни методи – мрежи срещу насекомите, дрениране на територии, търсене на нови препарати за борба с маларията.

Новият метод е много прост по своята същност: облъчването с радиация прави мъжките екземпляри стерилни, вследствие на което те не могат да се размножават. Освен това атомната енергия не нанася вреди на околната среда и убива устойчивите на химикали комари.

Изследванията показват, че този метод е безопасен за хората и за околната среда. Но трябва да се разбере, че използването на стерилни самци в борбата с различни видове насекоми може да се отрази различно на популациите и зависи от особеностите на конкретния биологичен вид, смята руският учен доц. Александър Евсюков, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Известни са негативни примери от борбата с комарите в Бразилия, но следва да се отбележи, че там не е използвана радиация, а генно модифициране, за да се постигне стерилизация на мъжките екземпляри. Първоначално броят на комарите наистина е намаляла, но след известно време популацията се е възстановила напълно и дори е разширила своя ареал, обясни биологът. Предполага се, че самките по някакъв начин са започнали да различават стерилните ГМ самци и не са се чифтосвали с тях.

Важното е да се спазва балансът, смятат учените. Пълното унищожаване на комарите е лоша идея. Това може да доведе до непредвидени последици: ще изчезне хранителната среда на много насекомоядни видове, ще намалее количеството на опрашващите растенията насекоми, а такива могат да бъдат и мъжките комари.

Освен това личинките на комарите са ефективни филтри и прочистват водата.

Световната здравна организация изчислява, че всяка година повече от 700 000 души умират от болести, пренасяни от комари (Зика, денга, малария). През 2021 г. СЗО призна Китай за страна без малария. Знаете ли коя е най-смъртоносната болест в историята на човечеството?

Според китайските учени, само съвременните технологии ще позволят на човечеството да се отърве от комарите - носители на опасни болести и да контролира тяхното разпространение. 

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички