Как маска за гмуркане се превръща в дихателен апарат? (ВИДЕО)


Как маска за гмуркане се превръща в дихателен апарат? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

62575

Пандемията от коронавирус превърна респираторите в едни от най-важните устройства в света. Кислородните апарати са все по-необходими в болниците, които лекуват най-тежките случаи на Covid-19 и буквално спасяват животи. Поради нарастващия брой на критично болните, дихателните апарати са крайно недостатъчни, като в момента се търсят 10 пъти повече от наличните в лечебните заведения по света.

За да се справят с тази ситуация, някои болници са принудени да прибегнат до нестандартни решения. Така болницата "Еразъм" в белгийската столица Брюксел успява да превърне обикновена маска за гмуркане в кислороден апарат за пациенти, страдащи от COVID-19.

"Вече направихме нужните тестове и знаем как работи, а производството започва в понеделник. Когато получим тези маски и имаме пациенти, които се нуждаят от такива, ще можем да им ги предоставим", обяснява пред AFP Фредерик Боние, дихателен физиотерапевт в болницата "Еразъм".

Макар че покрива цялото лице, маската се слага и сваля много лесно. Тя е далеч по-удобна от болничните маски, които се впиват в носа и устата, наранявайки кожата. Друго нейно предимство е, че се поставя на пациента, без да е необходимо да бъде интубиран.

"Te (маските) трябва да се използват за пациенти с тежки респираторни проблеми. Целта е да се избегне интубирането на трахеята на пациента и да се постави на респиратор", обяснява Боние, който е и университетски преподавател.

Маската се превръща в апарат за изкуствено дишане с помощта на специален клапан в горната ѝ част, където по принцип минава шнорхелът. Това ѝ дава възможност да се свърже със стандартна машина, която подава кислород под налягане в маски.

Така се предотвратява разпадането на алвеолите, белодробните въздушни торбички, чрез които вдишваме кислород и издишваме въглероден диоксид. Пневмонията, предизвикана от COVID-19, възпалява белодробната мембрана и запълва тези торбички с течност.

Кислородната маска може да е решението, което да спаси пациенти на ръба на интензивно лечение, за които няма легла и респиратори. Здравните работници в отделенията, лекуващи коронавирус, също могат да използват маските за защита срещу Covid-19.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички