Летящо електротакси се готви за работа във Флорида


Летящо електротакси се готви за работа във Флорида
Снимка: Pascal Rossignol

3358

Първият в света изцяло електрически самолет с вертикално излитане може да започне работа във Флорида през следващите години, съобщи агенция Bloomberg.

Германският стартъп Lilium GmbH сключи сделка за изграждане на мрежа от поне 10 така наречени вертипорта с испанския инфраструктурен гигант Ferrovial, който притежава 25% от лондонското летище Хийтроу и управлява три други терминала във Великобритания.

Lilium, която разработва въздушно такси с пет места, ще обслужва основните населени места във Флорида, включително Маями и Тампа. Графикът на първите полети в южната част на щата може да бъде обявен още тази пролет, се казва в изявление на Ferrovial. Компаниите ще си сътрудничат по проектирането, изграждането и експлоатацията на летищата и съоръженията за зареждане. Lilium има за цел да изпълнява полети в градове по целия свят до 2025 г.

Компанията казва, че платената услуга на пътуване ще бъде без излъчване на вредни емисии, пет пъти по-бърза от аналога си с автомобил и ще произвежда по-малко шум от мотоциклета.

Батерията на самолета ще има обхват 300 километра; първоначалните полети ще бъдат с пилот, но могат да работят и в безпилотен режим.

Първият тестов полет се състоя през май 2019 г. След като услугата бъде пусната в експлоатация, Lilium очаква връзка между, да речем, международното летище Джон Кенеди, в Куинс, Ню Йорк, и Манхатън да струва приблизително колкото би било ползването на луксозна лимузина.

Базирана в близост до Мюнхен, Lilium има подобни сделки с летища в Дюселдорф и Кьолн/Бон в Германия и за обслужване на планирана общност в Орландо, Флорида.

В началото на януари компанията назначи бившия шеф на Airbus SE Том Ендърс в своя съвет. Компанията стартъп е на стойност над 1 милиард долара - след като през миналата година събра 275 милиона долара от инвеститори, включително Tencent Holdings Ltd., Atomico и по-късно Baillie Gifford & Co.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички