Марсоходът Perseverance кацна на Червената планета


Марсоходът Perseverance кацна на Червената планета
Снимка: Getty Images/Guliver

2809

Марсоходът на НАСА Perseverance кацна успешно на Червената планета, предаде БНР. Апаратът ще търси следи от примитивен живот и ще вземе марсиански камъни и почва, които ще бъдат донесени на Земята с друга мисия. Марсоходът е в кратера Джезеро - избран заради предполагаемото му геоложко богатство, което би могло да разкрие историята на планетата.

Минути след кацането на Perseverance, в наземния контрол в Пасадена получиха от апарата първите черно-бели снимки от повърхността.

Изпълняващият длъжността директор на НАСА Стив Джурчик обясни с какво ще допринесе сегашната мисия: "Ако е успешна, може да я използваме за научна платформа за наблюдение и събиране на информация за бъдещите експедиции на марсоходи. Интересният начин на кацане ни позволява да изпращаме все по-големи и по-амбициозно изградени роботи на повърхността на Марс". 

Perseverance е най-големият и сложен планетоход на НАСА и деветият космически апарат, кацнал успешно на повърхността на Марс

Това е третото посещение на земен апарат на Червената планета в рамките на малко повече от седмица. Два апарата - сондата "Амал" на Обединените арабски емирства и сондата "Тянвън-1" на Китай - навлязоха в орбитата на Марс в два последователни дни миналата седмица.

Американският президент Джо Байдън приветства "историческото" кацане на марсохода „Perseverance” на Марс като доказателство за силата на науката и "американската изобретателност", предаде АФП, цитирана от БГНЕС. 

"Поздравления за НАСА и всички, чиято упорита работа направи историческото кацане на „Perseverance” възможно. Днес за пореден път доказахме, че със силата на науката и американската изобретателност нищо не е извън сферата на възможностите", написа в Туитър американският президент.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички