Министър Стойчева: Насърчаваме компаниите да инвестират в нови технологии и иновативни зелени проекти


Министър Стойчева: Насърчаваме компаниите да инвестират в нови технологии и иновативни зелени проекти
Снимка: МИР

1868

Пилотен проект стартира в завода за цимент в Девня на "Хайделберг Материълс“. ANRAV.beta предвижда изграждане на пилотна инсталация за улавяне на въглеродни емисии.

"Мисията на Министерството на иновациите и растежа е да трансформира България като място за нови технологии и зелени инвестиции. Насърчаваме компаниите да се насочат към такива иновативни проекти. Инициативи в научноизследователска и развойна дейност превръщат страната ни в иновационен център за Югоизточна Европа" заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на официалното откриване, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Първа инвестиционна стъпка

Проектът е първата инвестиционна стъпка от стратегията на компанията за постигане на декарбонизация на циментовите си продукти. В този първи етап ще се изработи малък модел на инсталация за улавяне на въглеродни емисии с цел да извърши тестване на иновативната технология. Анализът на данните от предвидените тестове ще помогнат да се валидират ключови параметри и техническите аспекти на процеса на улавяне на емисиите от СО2. Данните ще бъдат използвани за бъдещото проектиране на пълно мащабна инсталация за улавяне на емисии, а именно проектът ANRAV CCUS. Тестовете ще се проведат в средата на 2024 г. в инсталация, напълно интегрирана в съществуващата производствена топлообменна кула на завода. ANRAV.beta e част от мащабния проект ANRAV, който е първият за улавяне и съхранение на въглерод в Източна Европа, одобрен от Европейската комисия за финансиране по Фонд „Иновации“ на ЕС.

Още: 2.7 трилиона долара годишно струва постигането на въглеродна неутралност до 2050 г.

"С тази конкретна инвестиция област Варна и регионът на Североизточна България стават водещи в зелени устойчиви проекти за развитието на мехатрониката, чистите и кръгови технологии. Чрез този проект други чуждестранни инвеститори ще разпознаят България като място с потенциал и капацитет за развитие на научноизследователска дейност, където се подкрепя комерсиализацията на нови технологии“, каза още министър Стойчева.

По думите й проектът е визионерски не само за България. „Европа може да покаже, че е способна чрез нови технологии да постигне основната цел на Зелената сделка – декарбонизацията. Приветстваме „Хайделберг Материълс Девня“ в този изключително далновиден проект“, каза още Стойчева.

Още: Какво ще се случи с въглищните централи на "Марица-Изток" ?

На церемонията в завода присъстваха директори на компанията от Германия и България и ръководителите на проекта.

 

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички