Мисията на Schneider Electric: Дигитализация и автоматизация с грижа за природата


Мисията на Schneider Electric: Дигитализация и автоматизация с грижа за природата
Снимка: Schneider Electric

8882

Борбата с климатичните промени безспорно е най-голямото предизвикателство на нашето време. Многобройните природни аномалии и катаклизми през последните години алармират, че е крайно време да ограничим негативното влияние върху планетата и жизнената среда.

Светът може да ускори усилията си срещу климатичните промени и да намали наполовина емисиите на въглероден диоксид (CO2) до 2030 г. Предизвикателството е голямо, защото сме в надпревара с времето – ако не ограничим емисиите с 30-50% през настоящото десетилетие, каквото и да направим след това, няма да можем да овладеем глобалното затопляне.

Човечеството разполага със средствата и технологиите да постигне тази амбициозна цел, от която зависи бъдещето му. Длъжни сме да въвеждаме и използваме новите технологии 3 пъти по-бързо, а усилията ни трябва да бъдат насочени в 3 основни направления: електрификация, декарбонизация и енергийна ефективност.

Рецепта как да се справим в сложната ситуация дава Schneider Electric, лидер в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията и отличен като Най-устойчивата компания в света за 2021 г. Schneider Electric върви по пътя към устойчивото развитие през последните 15 години и помага на клиентите си да направят същото.

Устойчивото развитие не е просто част от бизнеса ни, то е в основата на стратегията ни и на всичките ни действия, подчертава Жан-Паскал Трикоар, президент и главен изпълнителен директор на Schneider Electric.

Трикоар бе водеща фигура в Innovation Summit World Tour 2021 – водещото годишно събитие на компанията, което разкри как експресно да намалим въглеродните емисии чрез дигитални и устойчиви иновации и автоматизация от следващо поколение.

Устойчивото бъдеще пряко зависи от дигитализацията и електрификацията. По-високата ефективност се постига чрез развитие в 4 основни насоки: интеграция на енергия и автоматизация; свързване на всичко от крайната точка до облака; дигитализация на всички процеси по проектиране и изграждане, експлоатация и поддръжка; цялостно интегрирано управление на процесите.

Пътят към индустрията на бъдещето

Съчетаването на управление на енергия и автоматизация е най-забележимо в индустрията, където ефективното използване на ресурсите е от ключово значение. Ключова роля за успешна дигитализация и автоматизация играе уникалната платформа на Schneider Electric, базирана на IoT – EcoStruxure. Чрез нея се постига пълен контрол и оптимизация на производствените процеси, които се следят в реално време. (Повече за иновативната платформа и ползата от нея ЧЕТЕТЕ ТУК)

Свързаността гарантира, че всички системи могат да обменят и използват нужната информация, а всички процеси са наблюдавани и управлявани в реално време. С помощта на EcoStruxure се постига значително повишаване на оперативната ефективност, тъй като софтуерът бързо анализира събраните данни и предлага нужните решения. Платформата работи с всякакви устройства на различни производители, стига да създават достатъчно умни и качествени решения. Смарт системата на Schneider Electric позволява на клиентите да модернизират старите системи за автоматизация до ниво Индустрия 4.0 по контролиран, нискорисков и гъвкав начин. Тя е много ефективен метод за инженерна автоматизация.

Благодарение на автоматизираните и дигитализирани системи на Schneider Electric предприятията запазват производството си дори в най-трудните моменти (като например по време на пандемията).

Чрез своите смарт системи компанията демонстрира ползата от свързаността на всички устройства, което дава възможност на оборудването "да говори" с потребителите си на разбираем език. Това е пътят към индустрията на бъдещето.

Дигитална революция в строителството

Строителството на бъдещето ще бъде устойчиво, гъвкаво, свръх ефективно и ориентирано към хората. Сградите ще бъдат енергийно и въглеродно неутрални, а целият им жизнен цикъл ще бъде дигитализиран. Всички процеси по проектиране и изграждане, експлоатация и поддръжка на проектите ще се координират и управляват от софтуер, свързан и с изкуствен интелект. Обичайните 3D симулации са остаряла технология, вече се говори за 5D и 6D – изчислява се колко време ще отнемат избраните опции, колко точно ще струват и как взетите решения ще се отразят на устойчивостта. В края на процеса се издава специален екологичен паспорт на сградата.

Модерните системи на Schneider Electric обединяват строителство, енергия и индустрия в една интегрирана система, която предоставя всички ползи от ефективност и устойчивост. Доказателство за това е новата сграда на компанията във френския град Гренобъл, която е идеален пример за енергийна ефективност – тя е енергийно и въглеродно неутрална и 8 пъти по-ефективна от повечето сгради в Европа.

Модерната постройка, която носи името Technopole, съчетава много от водещите технологии на компанията, включително EcoStruxure за управление на сгради, и разкрива ползите от внедряване на IoT решения. Тя е оборудвана с разнообразни интелигентни системи за сигурност, достъп и управление на енергията. Специален софтуер направлява много от процесите в сградата и впоследствие анализира събраните данни, давайки съвети как да станат още по-ефективни. Всички тези високи технологии не само щадят природата, но и създават по-комфортна среда за обитателите на модерната сграда. Technopole е символ на устойчивост и истинска демонстрация на ноу-хау от Schneider Electric.

Платформата EcoStruxure е толкова гъвкава и разнообразна, че може да се използва и при управлението на мобилността и градската среда чрез високоефективни центрове за данни. Тя дава възможност за цялостно интегрирано управление на процесите във всяка област на съвременната действителност. Резултатът е не само в полза на природата, но и значително подобрява качеството на живота. (Какви са ползите от оборудването на Schneider Electric за жилищните сгради ЧЕТЕТЕ ТУК)

Цената на устойчивостта

Устойчивото развитие вече е нещо задължително и има своята не само екологична, но и икономическа цена. Когато решават дали да работят с дадена компания, инвеститорите и финансовите институции са силно заинтересовани от екологичния ѝ отпечатък. Крайните клиенти също се вълнуват от него, преди да купят продукта/услугата ѝ. Държавните институции също следят внимателно как дейността на различните бизнеси влияе на природата.

Schneider Electric съдейства за запазването на този баланс, като се грижи за клиентите си подобно на лекар, а устойчивостта е лекарството за неговите пациенти. Целта е намаляването на въглеродния отпечатък, а рецептата, която им предлага, е използването на възобновяема енергия и постигане на максимална енергийна ефективност чрез дигитализация и оптимизация на процесите. Колкото по-устойчива е една компания, толкова по-добри са резултатите ѝ. Крайният резултат е не само по-ефективно и екологично производство, но и по-висока възвращаемост.

Всички компании, независимо дали са малки или големи, са длъжни да работят за устойчиво развитие. Ние сме вашият доверен партньор и ще ви помогнем да направите всичко необходимо по пътя към устойчивото развитие, гарантират от Schneider Electric.

Електрическа енергия 4.0

Продължавайки разговора за индустрията за бъдещето, който компанията води активно и в България с инициативата "Стартирай 4.0", Schneider Electric слага на масата и темата Електрическа енергия 4.0: захранване на Новия електрически свят с умна зелена енергия.

Днес сме свидетели на конвергенцията на дигиталното и електрическото чрез софтуера. Електричеството прави енергията зелена и е най-вярната посока към декарбонизация. Дигиталното прави енергията умна, за да стимулира ефективността и да елиминира отпадъците. Именно тази връзка между традиционните електроразпределителни устройства и мрежи и дигиталното води до Електрическа енергия 4.0, горивото на Новия електрически свят. Това е най-бързият път към по-чиста, по-интелигентна и по-ефективна енергия.

Светът вече е свикнал с концепцията за редуващите се индустриални революции и днес често говорим за Индустрия 4.0. По същия пример създаването на енергия и достъпът до нея минават през промени в годините и днес моделите поставят нуждата от това да мислим и обхванем темата през новата призма – Електрическа енергия 4.0.

Ползите за клиентите, партньорите и индустрията от Eнергия 4.0

Електричеството е най-ефективната енергия (доказано тя е от 3 до 5 пъти по-ефективна от другите източници) и най-добрият вектор за декарбонизация (очаква се електроенергията от възобновяеми източници да нарасне 6 пъти до 2040 г. и от 6% в момента да скочи до 40% през следващите 20 години). Електрическа енергия 4.0 осигурява измерими, устойчиви резултати чрез технологии, които вече съществуват.

Електрическа енергия 4.0 или комбинацията от електрическото и дигиталното, ще подхранва двупосочната децентрализирана енергийна мрежа на бъдещето. Потребителите и компаниите ще могат да генерират в изобилие своя собствена чиста енергия чрез възобновяеми източници и микрорешетки, за да я използват, съхраняват или дори продават на пазара.

Електрическа енергия 4.0 е гарант за бъдещето. Иновациите днес разчитат основно както на електроенергията, така и на дигиталната сфера: от устройствата, които правят живота ни по-добър, през онлайн работата у дома до електронната мобилност. А Schneider Electric допринася за промяната в света, като си поставя за цел да направи бизнес дейностите на своите клиенти и партньори по-устойчиви.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички