Над 50 нови тайнствени и опасни химикали се оказват "скрити" в телата на хората


Над 50 нови тайнствени и опасни химикали се оказват "скрити" в телата на хората
Снимка: Thinkstock/Guliver

2520

Изследователи откриха повече от 50 нови химикали, съдържащи се в околната среда, които се „крият“ в телата на хората, по-голямата част от които са малко известни или неизвестни съединения. 

Тези химикали, които никога досега не са били наблюдавани при хора, са открити в изследване на бременни жени и техните новородени, съобщава  Live Science, предаде БГНЕС 

Констатациите са обезпокоителни, тъй като се знае много малко за тези химикали и техните потенциални ефекти върху здравето, казват изследователите за новото проучване. Нещо повече, бременните жени и техните новородени са особено уязвима част от населението. 

„Ние сме много загрижени за тези експозиции, които се появяват по време на бременност, тъй като това е много уязвим период на развитие“, каза топ авторът на изследването Трейси Уудраф, директор на Програмата за репродуктивно здраве и околна среда (PRHE) в Калифорнийския университет в Сан Франциско. "Това може да повлияе на здравето на майката по-късно. И това е уязвим период на развитие за плода, така че може да има последици за детството и за целия живот" .

От тези новооткрити химикали два са перфлуороалкил и полифлуороалкил или PFAS. Тези химикали, използвани в потребителски продукти като незалепващи съдове за готвене и кутии за пица, остават в човешкото тяло за дълго време и могат да се натрупват, според Агенцията за екологично производство (EPA). Десет от новооткритите вещества са пластификатори (използвани в бетонните смеси – бел. прев.) или химикали, използвани в производството на пластмаси. Например, един от откритите пластификатори, група химикали, наречени фталати, често се намират в опаковките за бързо хранене и са свързани с неблагоприятни ефекти върху здравето. Два от новооткритите химикали се използват в козметиката; един в пестициди. 

Но повечето - 37 от тези новооткрити химикали - са такива, за които изследователите нямат почти никаква информация, пишат авторите в изследването, публикувано в списание Environmental Science & Technology. 

Тайнствени химикали 

Липсващите данни за тези химикали са отчасти поради липсата на методи за откриването им, каза Уудраф. Съвременните методи за наблюдение на излагането на хора на химикали обикновено включват скрининг само за няколко стотин от около 8 000 химикали, произвеждани или внасяни в САЩ всяка година, пишат авторите в изследването. 

За това проучване изследователите са ангажирали 30 бъдещи майки, търсещи пренатални грижи и грижи за раждане. Взети са кръвни проби от майката по време на раждането и от пъпната връв на новороденото непосредствено след раждането. 

След това изследователите анализирали кръвните проби, използвайки сравнително нова техника, наречена мас-спектрометрия с висока разделителна способност, която включва определяне на различните маси съединения, за да ги идентифицира. По този начин те успели да направят снимки на почти всички химикали, присъстващи в кръвни проби от майките и техните новородени бебета, каза съавторът на изследването Димитри Абрахамсон, постдокторант в PRHE. "Това ни позволи в крайна сметка да намерим доказателства за някои химикали, които не са били докладвани преди това при хората", добави той. 

Изследователите са идентифицирали 109 химикала, присъстващи както в пробите от майчината, така и в кръвта от пъпна връв, включително 55, които никога преди не са били откривани при хора. Други, открити в пробите, като фталати, преди това са били открити при хора и са били свързани с неблагоприятни ефекти върху здравето, като репродуктивни проблеми. 

Изследователите са открили следи от вредни химикали както при майките, така и при бебетата, каза Уудраф. "Това е много важна характеристика, защото показва, че тези експозиции се срещат и в утробата", каза Уудраф. 

Пъпната връв, която свързва плацентата с плода, е каналът, по който кислородът и други хранителни вещества преминават между майката и плода. Ако в кръвта от пъпна връв присъства химикал, плодът е бил изложен на него, каза Уудраф. Необходими са повече изследвания, за да се определи дали тези конкретни химикали присъстват и в тъканите на плода и на какви нива. Въпреки това, предишни проучвания са установили, че химикали, открити в пъпната кръв, също се появяват във феталната тъкан, каза Уудраф. 

Тъй като се знае толкова малко за тези новооткрити химикали, включително къде майките са били изложени на тях, не е ясно какви са потенциалните последици за здравето от тях. Това трябва да сигнализира не за чувство на несигурност, а за "тревога", каза Абрахамсон. "Изложени сме на химикали, за които имаме много малко информация. И тези химикали могат потенциално да имат вредни последици за здравето, за които не знаем и не можем да предвидим", каза той. 

В бъдеще, каза Удраф - изследователите планират да проучат токсичността на тези новооткрити химикали в човешкото тяло и да научат как химикалите влияят на различни тъкани с дългосрочната цел да използват информацията за предотвратяване на неблагоприятни последици за здравето и заболявания. Изследователите също трябва да потвърдят идентичността на новооткритите химикали, като ги сравняват, отново използвайки мас-спектрометрия, с "аналитични стандарти" или чисти проби от всеки химикал. 

Към потребителите изследователите се обръщат с няколко съвета как да се избегне излагането на вещества, които могат да навредят на репродуктивното здраве, като почистване с нетоксични продукти, използване на по-малко пластмаси и избягване на консервирани храни.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички