Нов тест открива коронавирус само за 30 секунди (ВИДЕО)


Нов тест открива коронавирус само за 30 секунди (ВИДЕО)
Снимка: NanoScent

12536

Израелски тест открива Covid-19 само за 30 секунди. Той действа по подобие на дрегерите за алкохол и дава 85% точност на резултатите, съобщава AFP.

Как се прави теста?

При провеждането на теста въздухът се поема през носа, задържа се за малко, след което се издишва през едната ноздрата в тръбичката на устройството. В същото време другата ноздра се запушва с пръст. Издишваният от носа въздух минава през тръбичката, свързана със специална торбичка, наречена "въздушен капан".

Вече има 10 пъти по-бърз тест за коронавируса

Тръбичката се включва в малко правоъгълно устройство, наречено "четец на аромати", което изсмуква въздуха от торбичката и го анализира. "Четецът" изпраща резултата към смартфона и за половин минута установява дали тестът за Covid-19 е положителен или отрицателен.

Иновативното в случая е, че присъствието на патогена се открива не чрез антитела, а чрез дъха. Той се анализира чрез специални алгоритми, разработени от израелската компания NanoScent със седалище в град Мисгав в северната част на Израел. Компанията е специализирана в технологиите за бързо разпознаване, включително за медицински цели.

Резултатите

До момента компанията е изследвала дъха на около 1000 заразени пациенти, след което идентифицирала специфичния мирис, характерен за носителите на заразата.Тестът е показал 85-процентна точност при разкриването на заразените с коронавирус.

Дихателният тест няма да замени лабораторните тестове, а е инструмент за масов скрининг, който може да помогне на хората да се върнат към нормалния живот, казва пред AFP изпълнителният директор на компанията Орен Гавриели.

Как ще се промени светът след коронавируса

Тесът на NanoScent се смята за обещаващо откритие и получава подкрепата на израелските здравни експерти. Те го смятат за много полезен, тъй като масовите тестове са от решаващо значение по време на пандемия.

Израелският тест да бъде използван на входовете на концерти и болници или в авиационната индустрия. Ако резултатът е положителен, хората моментално трябва да бъдат изпратени на лабораторен тест.

Има още едно голямо предимство – освен че е бърза, цялата процедура е изключително евтина и струва едва 10 долара.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички