Робот замести втория пилот при полет на американски разузнавателен самолет


Робот замести втория пилот при полет на американски разузнавателен самолет
Снимка: iStock

1909

Изкуственият интелект успя да замени втория пилот по време на тестов полет на разузнавателния самолет U-2 Dragon Lady. Както се отбелязва в изявление, публикувано в сряда от американските военновъздушни сили, изкуственият интелект е използван за първи път в тази роля на борда на американски военен самолет, предаде ТАСС. 

Самият полет, който ВВС нарекоха "крайъгълен камък" и "огромен скок в развитието на националната отбрана в дигиталната ера", беше осъществен във вторник. „На 15 декември военновъздушните сили на САЩ за първи път използваха изкуствен интелект като член на полетния екипаж на борда на военен самолет“, се казва в изявлението на ВВС. 

Алгоритъмът за изкуствен интелект, известен като ARTUµ, е разработен от учените на ВВС на САЩ. В изявлението се отбелязва, че системата за изкуствен интелект е "обучена  да изпълнява определени задачи по време на полет, които иначе би изпълнил вторият пилот." По този начин, по време на тестовия полет, алгоритъмът ARTUµ „отговарял за използването на оборудване за откриване и тактическа навигационна система“. Самолетът изпълнявал разузнавателна мисия по време на симулиран ракетен удар. Основната отговорност на ARTUµ беше да открие вражески пускови установки, се обяснява в документа.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички