Създаден е материал за вечно здрави дисплеи


Създаден е материал за вечно здрави дисплеи
Снимка: iStock/Guliver

2392

Южнокорейски изследователски екип разработи материал за екрани на електронни устройства, който може да се възстановя след повреди. Тайната на "заздравяването" се крие в микрокапсулите с ленено масло, включени в безцветния полиимид. Те се разбиват при определено механично въздействие и веществото премахва локалните повърхностни увреждания при стайна температура.

Ето подробности за разработката, представени от RT.com:

Съвместен изследователски екип от Корейския институт за наука и технологии (KIST) и университета Йонсей създаде модифициран полиимиден материал със способността да се самолекува. 

Изследователите си поставят за задача да разрешат проблема с крехките, често повреждащи се екрани на електронните устройства. Разработката на учените е подобрен безцветен полимер, в чийто състав влизат микрокапсули, пълни с ленено масло и също силикон. Полученият модифициран полиимид има способността да се възстановява самостоятелно след напукване, драскотини и други повреди.

„Успяхме да разработим самолекуващ се, безцветен полиимид, който да се справи радикално с физическите свойства и трайността на повредените полимерни материали и представихме области за приложение на този материал, например за създаване на гъвкави дисплеи и електронно оборудване“, каза екипът от разработчиците, цитиран от RT.

Полиимидният изходен материал има изключителни механични, електрически и химични свойства. Той е прозрачен като стъкло, има висока якост на опън, не се надрасква или поврежда дори след стотици хиляди прегъвания. 

Тайната на самолечението е добавянето на ленено масло, което често се използва при рисуване. Ако такъв материал е повреден, микрокапсулите с масло се разбиват, след което то запълва и "лекува" нужния участък. При това, маслото се втвърдява при стайна температура, което отличава корейската разработка от повечето самовъзстановяващи се покрития, при които уврежданията се поправят само със силно нагряване.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички