Създадоха катализатор за мигновена дезинфекция на водата


Създадоха катализатор за мигновена дезинфекция на водата
Снимка: Pixabay

3773

Химици създадоха катализатор на базата на наночастици паладий и злато, който може да пречисти водата от патогенни микроби и органични замърсители за половин минута. Описанието на разработката е публикувано в научното списание Nature Catalysis, предаде БГНЕС.

"Ние реализирахме идеята за незабавно пречистване водата, като използвахме само катализатор, замърсена течност и електричество. В това отношение нашето изобретение значително превъзхожда търговските дезинфектанти на основата на хлор или водороден прекис", каза един от авторите на разработката, професорът от Кардифския университет Греъм Хътчинс. ЕС иска ресторантите да предлагат безплатна вода на клиентите

Според оценките на Световната здравна организация, около милиард души на Земята са лишени от постоянен достъп до чиста питейна вода, без замърсяване, паразити и болестотворни микроби. Други два милиарда са принудени периодично да пият замърсена вода. Освен това в много държави, разположени в тропиците и близо до екватора, достъпът до прясна вода е силно ограничен.

Учените се опитват да разрешат този проблем по различни начини - те разработват системи за извличане на влага от въздуха, пречистване на морска вода от соли или дезинфекция на течност от замърсени реки и езера. Хътчинс и колегите му са направили голяма крачка в тази посока. В хода на своите изследвания те са работили върху катализатор, който превръща водорода и кислорода от въздуха във водороден прекис.

Първоначално учените предполагали, че разработеният от тях катализатор може да се използва за получаване на водороден прекис директно по време на пречистването на водата. Наблюденията върху работата му показали, че по време на синтеза на H2O2 възникват много други молекули, съдържащи кислород, които взаимодействат десетки и стотици милиони пъти по-активно с микробите, отколкото пероксид и хлор.

Такова високо ниво на бактерицидна активност на тези съединения, както отбелязват Хътинс и неговите колеги, позволява почти незабавно пречистване на водата от микроби, спори и други органични замърсители, които могат да повлияят отрицателно на човешкото здраве. За целта е достатъчно да потопите малко количество наночастици в катализатор във вода и да прокарате през него ток, в резултат на което след 30 секунди всички следи от микроби напълно ще изчезнат от водата. Такова пречистване на водата предотвратява образуването на бактериални плаки и други потенциално опасни натрупвания на органични вещества, които понякога възникват, когато водата се пречиства по традиционни методи. Технологии за по-чиста индустрия само на изложение ВОДА СОФИЯ 2017

В същото време, както отбелязват учените, металните наночастици остават стабилни, което прави възможно използването на такива катализатори за пречистване на вода за почти неограничено време. Ето защо Хътчинс и колегите му се надяват, че създаденият от тях катализатор ще революционизира осигуряването на чиста питейна вода за населението по света през следващите години.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички