Вече има батерии, които се зареждат от почвата


Вече има батерии, които се зареждат от почвата
Снимка: iStock

7444

Испанска биотехнологична компания се стреми да генерира възобновяема енергия от самата почва, върху която са построени домовете ни. Bioo създава батерии, които използват почвените микроби за генериране на електричество по прост, но гениален начин, споделя изданието Good News Network.

Когато земята, в която е разположена батерията, се напоява или вали дъжд, хранителните вещества и микробите в почвата, които се хранят с разлагащи се растителни вещества, се извличат в батерията, където тяхното хранене създава протони и електрони. Когато се комбинира с кислород, протичащ през отвори в батерията, процесът генерира достатъчно електричество за захранване на лампи, екрани и малки уреди.

Целта на Bioo е да разшири технологията, докато техните задвижвани от почвата агрегати могат да генерират енергия за цяла къща, което може да не е толкова трудно, тъй като производството не изисква токсични или минерали, както някои слънчеви панели. Bioo използва саксийни растения в голяма част от своите изследвания, защото растенията изхвърлят излишната енергия от своята фотосинтеза чрез корените, които могат да бъдат уловени за захранване на малки устройства.

Една от тези витрини е Живата инсталация, за която растенията се използват като биологични превключватели за включване / изключване. След като получи определена радиочестота е открито, че някои саксийни растения могат да произвеждат енергия чрез иновативните системи и да се използват като живи електрически превключватели, включване на светлини, екрани, музика и дори разширяване на WiFi, за използване в дома или на дребно.

Работейки на испанския остров Ибиса, по-големите панели Bioo на Vidarte захранват външното осветление, инсталирано в имота на компанията, което се включва през нощта. За разлика от слънчевите панели, които изискват батерии да съхраняват енергия за използване, когато слънцето не грее, или вятърни турбини, които спират да се движат без вятър, почвените микроби никога не спят - и никога не спират да генерират енергия. Потокът на мощност е постоянен, дори посред нощ или в безветрен ден. Панелът Bioo също ще спести вода под градина или морава, защото генерира допълнително H20, което се изхвърля в почвата.

А 100% от панелите са от възобновяема енергия, не прекъсват естествения пейзаж над земята. Много строители са нетърпеливи да ги използват за захранване на светлини, особено в парковете.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички