300 млрд. евро трябва да инвестира Европа, ако иска цялостна 5G мрежа до 2025-а


300 млрд. евро трябва да инвестира Европа, ако иска цялостна 5G мрежа до 2025-а
Снимка: iStock/Guliver

4774

Европа трябва да инвестира 300 милиарда евро (около 355 милиарда долара) в своята телекомуникационна инфраструктура до 2025 г., ако иска да пусне супер бързата 5G мрежа в 27-членния блок, за да стимулира икономическия растеж и да използва потенциала на технологията, показват резултати от индустриално проучване, проведено от консултантска компания BCG, предаде БНР.

Проучването на консултантската фирма BCG, поръчано от лобистката група за телекомуникации ETNO, идва в момент, когато ЕС възлага свои надежди на 5G технологията да изведе съюза от предизвиканата от  пандемията  рецесия и да поеме водеща роля в интернет свързаните устройства, посочва Ройтерс.

"Все още са необходими 150 милиарда евро за постигане на сценарий с цялостна 5G мрежа в Европа, като ще са необходими допълнително и още 150 милиарда евро за завършване на надстройката на фиксираната инфраструктура до гигабитови скорости", се отбелязва в доклада.

В последно време обаче внедряването на 5G мрежа в целия единен блок претърпя забавяне, главно поради коронавирусната пандемия.

В допълнение към това много европейски държави спряха да работят с китайския технологичен гигант Huawei, един от индустриалните лидери в света, заради опасения свързани с шпионаж.

Закъсненията при търговете на честотна 5G лента, необходима на операторите да започнат да предлагат търговски 5G услуги, поради пренасочване на фокуса на правителствата към противодействие на пандемията, разочароваха телекомуникационната индустрия.

Проучването на BCG предлага няколко мерки, които правителствата и регулаторните органи могат да приложат за стимулиране на телекомуникационната индустрия.

"Една такава стъпка е въвеждането на нови модели на собственост, включващи доброволно споделяне на инфраструктура, което може да позволи по-бързо въвеждане, намалено цялостно въздействие върху околната среда и увеличен трансфер на знания между партньорите“, се казва в проучването.

Други предложения включват и разхлабване на правилата, за да се даде възможност на доставчиците на телекомуникационни услуги да си сътрудничат и да инвестират съвместно, или да разделят изграждането на инфраструктурата от бизнеса с телекомуникационни услуги.

Проучването на BCG също така призовава на операторите да им бъде позволено да остойностят трафика на данни в своите мрежи, за да наваксат конкуренти като Google, Facebook, Microsoft и други технологични гиганти.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички