Американски регулатори: 5G е опасна за повечето Boeing 737


Американски регулатори: 5G е опасна за повечето Boeing 737
Снимка: Getty images

5524

Американските авиационни регулатори предупреждават, че 5G безжичните операции могат да повлияят на радиовисотомерите в повечето самолети Boeing 737 и да повлияят на натоварването на екипажа и кацанията на самолетите, според съобщение на правителството на САЩ, предаде БНР. Заради протести на авиокомпании, телекоми отложиха внедряването на 5G

Директивата на Федералната авиационна администрация FAA засяга самолетите Boeing 737 с изключение на техните серии 200 и 200-c, се казва още в съобщението на Федералния регистър, цитирано от Ройтерс.

Добавя се, че на техните "радиовисотомери не може да се разчита, че изпълняват предназначената им функция, ако изпитват смущения от безжични широколентови операции в честотната лента 3,7-3,98 GHz (5G C-Band)".

"По време на заход, кацане и кръжене, в резултат на тази намеса някои системи на самолета може да не функционират правилно“, се казва в съобщението на FAA, което е планирано да бъде официално публикувано в четвъртък.

Това би довело до "повишено натоварване на самолетния екипаж по време на подход с включени ръководител на полета, автодросел или автопилот, което би могло да доведе до намалена способност на полетния екипаж да поддържа безопасен полет и кацане на самолета“, се казва още в известието.

Телекомуникационните мрежи въвеждат следващо поколение 5G системи, за които FAA преди това предупреди, че могат да повлияят на чувствителната електроника на самолета, като радиовисотомери. Airbus и Boeing загрижени за смущения в апаратурата заради 5G

Федералната комисия по комуникациите FCC и Националната администрация по телекомуникации и информация NTIA обещаха да подобрят координацията по управлението на радиочестотния спектър след спор относно 5G авиацията. През януари телекомуникационните компании Verizon Communications и AT&T се съгласиха да отложат разполагането на 5G безжични кули близо до летищата.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички