Apple съди израелски производител на шпионски софтуер


Apple съди израелски производител на шпионски софтуер
Снимка: iStock

3616

Apple подаде иск срещу производителя на шпионски софтуер NSO за това, че е насочвал потребителите на своите устройства, като заяви, че израелската фирма, която е в центъра на скандала Pegasus, трябва да понесе отговорност. Подслушват ли телефона ви? Ето как да разберете

Искът от страна на гиганта от Силициевата долина добавя нови проблеми за NSO, която бе обхваната от полемика заради съобщенията, че десетки хиляди активисти, журналисти и политици са били включени в списъка на потенциалните мишени на нейния шпионски софтуер Pegasus.

Само преди няколко седмици американските власти ограничиха отношенията между NSO и американски групи заради обвиненията, че израелската фирма "е дала възможност на чужди правителства да извършват транснационални репресии".

"За да предотврати по-нататъшни злоупотреби и вреди за своите потребители, Apple иска и постоянна съдебна забрана за NSO Group да използва какъвто и да е софтуер, услуги или устройства на Apple", се казва в изявление на Apple, в което се обявява съдебният иск.

"NSO Group създава усъвършенствана, спонсорирана от държавата технология за наблюдение, която позволява на нейния високоцелеви шпионски софтуер да наблюдава жертвите си", добави тя.

След първоначалната загриженост за Pegasus се появи последваща вълна от притеснения, когато производителят на iPhone Apple пусна през септември поправка за слабост, която може да позволи на шпионския софтуер да зарази устройствата, без потребителите дори да кликнат върху злонамерено съобщение или връзка. Ще ремонтираме iPhone-а си сами

Така нареченият "нулев клик" е в състояние безшумно да повреди целевото устройство и беше идентифициран от изследователи от Citizen Lab, организация за наблюдение на киберсигурността в Канада.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички