Бразилски съд разпореди блокирането на Telegram


Бразилски съд разпореди блокирането на Telegram
Снимка: iStock

3539

Бразилски съд нареди на доставчиците на интернет да спрат приложението за съобщения Telegram в страната, като заяви, че не е предоставило информация за неонацистки групи, свързани със стрелби в училища – последният от редица сблъсъци между бразилските власти и платформата, предава The Wall Street Journal.

Заповедта, издадена в сряда, е част от полицейско разследване на две нападения срещу училища в югоизточния щат Еспирито Санто, извършени през 2022 г. от тийнейджър, който застреля трима учители и един ученик. Разследващите установиха, че убиецът е имал връзки с канал в Telegram, наречен „Бразилско антисемитско движение“, и група с името „Антисемитски фронт“, като поискаха Telegram да предаде данни за членовете и администраторите им.

Но съдът на Еспирито Санто призна в сряда, че Telegram не е изпълнил напълно нареждането, като е предал информация за администраторите, но не и за всички потребители. В тази връзка съдът постанови, че Telegram трябва да бъде спряна в страната и да плаща глоба в размер на 200 000 долара на ден, докато не предаде останалата част от информацията.

Telegram не е коментирала темата пред WSJ.

В решението си съдия Уелингтън Лопеш да Силва посочва, че от Telegram са обяснили, че е невъзможно да се предаде цялата информация за членовете, тъй като групата е била изтрита – оправдание, което съдът смята за неприемливо. „Очевидно е, че Telegram има намерение да не сътрудничи на провежданото разследване“, пише съдията в решението си.

Съдът заяви, че ще информира интернет доставчиците в страната за решението.

Върховният съд на Бразилия също се е сблъсквал с Telegram, като през 2022 г. разпореди спирането му заради разпространението на невярна информация за изборите в страната от крайнодесни поддръжници на тогавашния президент Жаир Болсонаро. До окончателно спиране обаче не се стигна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

В САЩ искат да премахнат Telegram от Google Play

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички