Директорът на Google: ИИ може да помогне повече, отколкото да вреди, за киберсигурността


Директорът на Google: ИИ може да помогне повече, отколкото да вреди, за киберсигурността
Снимка: Getty Images

1232

Бързото развитие на изкуствения интелект може да помогне за укрепване на защитата срещу заплахи за сигурността в киберпространството. Това заяви главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай, предава CNBC.

На фона на нарастващата загриженост относно потенциално злонамерените употреби на ИИ, Пичай каза, че разузнавателните инструменти могат да помогнат на правителствата и компаниите да ускорят откриването и отговора на заплахи от враждебни участници.

„Имаме право да се тревожим за въздействието върху киберсигурността. Но мисля, че макар и да изглежда контраинтуитивно, ИИ всъщност укрепва нашата защита по отношение на киберсигурността“, казва Пичай.

Атаките срещу киберсигурността нарастват по обем и сложност, тъй като злонамерените участници все повече ги използват като начин за упражняване на власт и изнудване.

Кибератаките са стрували на световната икономика около 8 трлн. долара през 2023 г. – сума, която се очаква да нарасне до 10,5 трлн. долара до 2025 г., според компанията за киберизследвания Cybersecurity Ventures.

Снимка: Getty Images

Доклад от януари на Националния център за киберсигурност на Великобритания – част от Правителствения център за комуникации на Обединеното кралство (GCHQ – разузнавателната агенция на страната) посочва, че ИИ само ще увеличи тези заплахи, намалявайки бариерите за навлизане на киберхакери и позволявайки по-злонамерена киберактивност, включително атаки с ransomware.

Въпреки това, Пичай каза, че ИИ също намалява времето, необходимо на защитниците да открият атаки и да реагират срещу тях. Според него това ще намали ефекта, т.нар. „дилема на защитниците“, при която киберхакерите трябва да успеят само веднъж в дадена система, докато защитник трябва да бъде успешен всеки път, за да я защити.

„ИИ помага непропорционално на хората, които се защитават, защото получавате инструмент, който може да го повлияе в мащаб спрямо хората, които се опитват да експлоатират“, казва той. „Така че по някакъв начин ние печелим надпреварата“.

Миналата седмица Google обяви нова инициатива, предлагаща ИИ инструменти и инвестиции в инфраструктура, предназначени да подобрят онлайн сигурността. Безплатен инструмент с отворен код, наречен Magika, има за цел да помогне на потребителите да открият зловреден софтуер.

Пичай отбелязва, че инструментите вече се използват в продуктите на компанията, като Google Chrome и Gmail, както и в нейните вътрешни системи.

„ИИ е на кръстопът – такъв, на който политиците, специалистите по сигурността и гражданското общество имат шанса най-накрая да наклонят баланса на киберсигурността от нападатели към киберзащитници“.

Снимка: iStock

Доклад, публикуван миналата седмица от Microsoft, установи, че подкрепяни от държавата хакери от Русия, Китай и Иран са използвали големия езиков модел (LLM) на OpenAI, за да подобрят способността си да мамят хора.

Твърди се, че руското военно разузнаване, Революционната гвардия на Иран и правителствата на Китай и Северна Корея са разчитали на инструментите.

Марк Хюз, президент по сигурността в ИТ услугите и консултантската фирма DXC, казва пред CNBC, че лошите участници в мрежата все повече разчитат на вдъхновен от ChatGPT хакерски инструмент, наречен WormGPT, за изпълнение на задачи като код за обратно инженерство.

Въпреки това той казва, че вижда „значителни ползи“ от подобни инструменти, които помагат на инженерите да откриват и запазват инженерни атаки бързо.

„Това ни дава възможност да ускорим“, казва Хюз миналата седмица. „По-голямата част от времето в киберпространството това, с което разполагате, е времето, с което нападателите имат предимство срещу вас. Това често се случва във всяка конфликтна ситуация“. „Ако можете да бягате малко по-бързо от противника си, ще се справите по-добре. Това е, което ИИ наистина ни дава в защита в момента“, добави той.

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

 

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички