Доналд Тръмп съди Facebook, Twitter и Google за цензура


Доналд Тръмп съди Facebook, Twitter и Google за цензура
Снимка: Getty Images/Guliver

2357

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че завежда съдебен иск срещу Facebook, Twitter и Google, като ескалира дългогодишната си битка за свобода на словото с технологичниte гиганти, които според него са го цензурирали неправомерно, съобщи AFP.

"Днес, съвместно с America First Policy Institute, завеждам като представител на водещата класа голям иск срещу големи технологични гиганти, включително Facebook, Google и Twitter, както и техните изпълнителни директори, Марк Зукърбърг Сундар Пичай и Джак Дорси - три наистина приятни момчета", каза Тръмп пред репортери в своя голф клуб в Бедминстър, Ню Джърси.

Бившият държавен глава е водещ ищец в делата и настоява да му бъдат върнати профилите в социалните мрежи и да бъде отменена забраната за публикуване. Той се счита за "заглушен, вкаран в черен списък и прогонен" от платформите. Най-големите технологични компании в Щатите се превърнаха в "налагащи незаконна, противоконституционна цензура", добави 75-годишният републиканец.

Тръмп беше отстранен от Twitter и Facebook, след като последователите му нахлуха в сградата на Капитолия на 6 януари. Компаниите се изплашиха, че той ще подбуди допълнително насилие. В момента бившият президент вече не може да публикува на нито една платформа на въпросните компании, припомня Associated Press. Шефът на Twitter: Блокирането на Тръмп е опасен прецедент

Доналд Тръмп продължава да твърди, че е спечелил президентските избори през 2020 г., макар че редица експерти и институции доказаха, че няма изборна измама на вота.

Според американското законодателство интернет компаниите не носят отговорност за материалите, които потребителите им публикуват. Социалните медийни платформи имат право да модерират съдържанието, като премахват публикации, които са неприлични или нарушават собствените им правила, стига да действат добросъвестно.

Но Тръмп и други политици отдавна твърдят, че Twitter, Facebook и други социални медийни платформи са злоупотребили с тази защита и трябва да загубят имунитета си - или поне трябва да го спечелят, като отговарят на изискванията, определени от правителството.  

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички