ЕС прие новата стратегия за киберсигурност


ЕС прие новата стратегия за киберсигурност
Снимка: iStock/Guliver

4148

Съветът на Европейския съюз прие в понеделник новата програма за стратегия за киберсигурност, която ще бъде разработена "през следващите години", предаде БНР. 

Съветът заяви, че целта на одобрената рамка е "постигане на стратегическа автономия при запазване на отворена икономика". Стратегията включва създаването на мрежа от оперативни центрове за сигурност в целия ЕС "за наблюдение и предвиждане на сигнали за кибератаки срещу мрежите“, както и съвместно кибер звено за подпомагане на управлението на кризи. 

ЕС също така планира да завърши прилагането на своите мерки от 5G инструментариума, за да гарантира сигурността на 5G мрежите и да ускори въвеждането на ключови стандарти за интернет сигурност. 

Европейският съюз ще подкрепи допълнително развитието на силно криптиране за защита на "основните права и цифровата сигурност", като същевременно ще позволи на правоприлагащите съдебни органи "да упражняват своите правомощия както онлайн, така и офлайн“. 

В международен план блокът възнамерява да подобри инструментариума си за кибердипломация, предотвратявайки кибератаките и да засили сътрудничеството с други организации и държави, "за да се подобри споделеното разбиране на картината на киберзаплахите".

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички