ЕС въвежда онлайн самоличност под формата на дигитален портфейл


ЕС въвежда онлайн самоличност под формата на дигитален портфейл
Снимка: istock

5144

Европейският съюз планира пускането на единен дигитален портфейл, които да служи на всички граждани на ЕС за сигурен достъп до публични и частни онлайн услуги. ЕС трябва да обяви намеренията си още през тази седмица, предава Financial Times, цитирани от Reuters.

Приложението ще позволи на гражданите на страните членки на ЕС да имат сигурен достъп до частни и публични услуги чрез своята уникална дигитална самоличност. Казано с други думи, дигиталният портфейл ще служи като дигитална версия на личните документи. Портфейлът ще съхранява детайли за разплащания и пароли за достъп, като ще позволява на гражданите на ЕС да влизат в сайтовете на местните правителствени структури или да плащат битовите си сметки чрез уникалната си дигитална идентичност, пише FT, като се позовава на отлично запознати източници.

Достъпът до европейското приложение ще става чрез няколко метода, включително чрез пръстови отпечатъци или сканиране на ретината на окото. Дигиталният портфейл ще може да се използва като хранилище, където потребителите да съхраняват официални документи, като шофьорска книжка.

ЕС ще ограничи компаниите, които имат достъп до данните на потребителите, да не използват портфейла за други търговски активности като рекламиране на нови продукти.

Брюксел провежда консултации със страните членки за въвеждането на рамка за техническите стандарти относно дигиталният портфейл. Очаква се приложението да бъде напълно функционално след около година.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички