Как навлизането на генеративния AI и трусовете на глобалната технологична сцена повлияха IT сектора в България?


Как навлизането на генеративния AI и трусовете на глобалната технологична сцена повлияха IT сектора в България?
Снимка: Софт Уни

3059

IT сферата в България има не само амбицията, но и възможността в следващите 5 години да се превърне в лидер по приходи в българската икономика. Това сочи и най-актуалният доклад на BASSCOM (Българската асоциация на софтуерните компании) – БАСКОМ Барометър 2022, който излиза ежегодно през декември. Ускорената дигитализация и непрекъснатата еволюция на технологичния пейзаж са основание за оптимизъм дори във времена на съкращения и навлизане на AI в ежедневната дейност, както споделя и д-р Светлин Наков – идеолог и основател на СофтУни, най-голямата образователна институция в България за софтуерно инженерство, дигитален маркетинг, QA инженерство и дизайн.

Как навлизането на генеративния AI и трусовете на глобалната технологична сцена повлияха IT сектора в България?

Недостигът на качествени кадри, с акцент върху качеството и опита, и софтуерни инженери с висока техническа подготовка е факт в глобален мащаб. Все още търсенето на специалисти надвишава значително предлагането, въпреки събитията от последната половин година. Наблюдаваме едно преразпределение на технологичен талант, а съкращенията не са признак на излишък, а по-скоро временни оптимизации при някои компании, които помагат за растежа на други.

Още: Средната заплата в ИТ сектора у нас нарасна с близо 24% и достигна 5411 лева

При недостиг на милиони програмисти, съкращенията трябва да са много по-мащабни и по-трайни, за да се постигне излишък на IT кадри. Истината е, че колкото по-голяма е една корпорация, толкова по-смели са назначенията с цел бързо разрастване, а резултатът от това бяха по-чувствителни съкращения. Българската индустрия не е от такъв тип, не се крепи върху мащабни корпоративни структури. В сценарий на криза и съкращения, по-малките фирми по-ефективно оптимизират работата си, защото структурата им не е толкова тромава.

Това, което се случва, е освобождаване от кадрите, ангажирани в резултат от свръхнаемането в дадени сфери, и преразпределение на работна сила. В момента технологичната индустрия помага на останалите да са по-ефективни, дърпат напред цялата икономика, и борбата ще продължи да бъде за наистина кадърните IT професионалисти. На пазара се търсят предимно IT специалисти с опит, но при недостиг на такива, рано или късно се наемат и по-начинаещи. Съвременните AI инструменти помагат в менторирането на junior специалистите и ускоряват тяхното навлизане в дадена фирма или проект и това може да мотивира много фирми да наемат по-неопитни кадри.

Как се развиват IT професионалисти? Това става когато работим целенасочено към затваряне на пропастта между образованието и нуждите на IT сферата и решим проблема с мотивацията. Това е ключът и към устойчив ръст в сектора, който да осъществи амбицията в рамките на пет години IT индустрията да се превърне в лидер по приходи.

Има ли място за оптимизъм в IT сферата?

Още: Общуването с машините – тънката граница между хоби и професия

Сред първите, които отчетоха намаляващото търсене на кадри в IT сектора, беше най-голямата платформа за технологични обяви за работа в България. Към август, 2023 година, в Dev.bg могат да бъдат открити над 3 000 обяви, насочени към технологични експерти. Далеч сме от нивата, отчитани преди година и половина, но и икономическите условия са много различни.

Според LinkedIn Jobs, към август 2023 г. в световен мащаб се търсят 1.3 милиона Java developers, 1.2 милиона Python developers, 1.1 милиона JavaScript developers и 470 хиляди QA инженери. Това са милиони отворени позиции за софтуерната индустрия, която продължава да расте, макар и със забавени темпове.

Над технологичния сектор не се кълбят толкова черни облаци, колкото забавянето на икономиката и широкото внедряване на AI инструменти предвещаваха. Към момента в софтуерния бранш в България са заети над 50 000 души (БАСКОМ Барометър 2022), а този брой се очаква да се увеличи с близо 30 000 души до 2026 година, на фона на прогнозираното разкриване на над 34 400 нови работни места за този период.

 

Недостигът на качествени кадри ще продължи да диктува развитието на IT сектора, а достъпът до таланти се възприема и като най-голямото предизвикателство за успешното и устойчиво развитие на компаниите в сектора. Тук идва ролята на институции като СофтУни, приели като кауза задачата да създават качествени кадри, притежаващи актуални умения и знания.

Какви промени ще видим в IT сектора и как СофтУни адаптира учебните си планове към тях?

Интеграцията на AI инструменти в редица дейности и направления ще окаже фундаментално влияние върху познати роли. Еволюцията и изменението на различни IT професии е неминуемо. Всеки, който иска да остане конкурентоспособен, трябва да е готов да разшири уменията си с подобни технологични решения.

Фокусът ще се затвърди върху непрекъснатия растеж и усвояване на нови умения. Развитието на нови компетенции и позиции в сферите на AI, анализа на данни, киберсигурността, както и взаимодействието на човешкия ресурс с AI инструменти ще заемат централна роля в дневния ред на IT сектора, ако иска да продължи да се развива успешно.

Това изисква и холистичен подход и обединените усилия на образователни институции и ключови играчи от сектора. Тук идва и значението на програми като чисто новия и напълно безплатен SoftUni "IT Career Booster", в който отлични студенти по софтуерно инженерство се научават как да се подготвят на ниво за процеса по търсене на първата си работа. В програмата курсистите имат възможност да научат повече за компаниите-работодатели и дори да получат възможност за практическо обучение при компания-партньор на СофтУни.

По този начин СофтУни утвърждава позицията си на мост между бизнеса и кадрите. От една страна, осигурява качествено, достъпно и практически насочено образование, отговарящо на актуалните нужди на пазара и работодателите. От друга – спомага за доброто представяне на отличниците по време на подбора, а и създава условия, в които курсистите имат възможност да придобият лични и социални умения, необходими за успешна реализация.

Как могат начинаещите да се превърнат в конкурентни кадри?

Единственият начин да останеш конкурентен в непрекъснато развиващ се сектор като този е постоянното учене и инвестирането в собственото образование. Изкуственият интелект няма да отнеме работата ни, а ще ни предостави нови и по-ефективни начини да изкарваме прехраната си като програмисти, постигайки по-добри резултати с по-малко усилия.

Но ефективното използване на AI в работата е възможно, само ако съществува една качествена и стабилна образователна основа. И тъй като професията няма как да изчезне, не и в обозримото бъдеще, сега е моментът всеки желаещ да съгради основите на своето бъдеще в IT сектора. Само с много учене и работа един начинаещ може да се превърне в експерт, който да намери място в направления като AI и машинно обучение, data science, cloud технологии, DevOps, IoT и blockchain.

Едно нещо е сигурно – IT секторът е на кръстопът между огромни предизвикателства и невъобразими доскоро възможности. Прогнозата за разкриването на над 34 000 нови работни места в IT сектора до 2026 година не бива да ни ослепява за недостига на качествени кадри, достъпа до таланти и липсата на актуални умения, които заедно с практиците да се адаптират към динамиката на сферата. А наличието на широкодостъпен изкуствен интелект и интеграцията му в работния не процес не бива да става за сметка на фундаментални знания и умения, които формират инструментариума, необходим за успех в сферата на софтуерното инженерство.

А за да направите първата крачка към кариера в IT сферата, кандидатствайте в цялостната програма по софтуерно инженерство на СофтУни, която започва с безплатен входящ курс на 2 септември.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички