Meta за първи път ще изплати дивиденти на своите акционери


Meta за първи път ще изплати дивиденти на своите акционери
Снимка: iStock

1180

Технологичната корпорация Meta, която е собственик на социалните мрежи Facebook и Instagram, обяви, че за първи път в историята си ще изплати дивиденти на своите акционери. Това съобщение идва на фона на финансовите резултати на компанията за четвъртото тримесечие на 2023 г., според които приходите и печалбата й за периода са се повишили над очакванията на анализаторите, предаде Си Ен Би Си.

Нараснали приходи

Приходите на Meta са нараснали с 25 на сто на годишна база спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. (32,2 милиарда долара) до 40,1 млрд. долара. Те са над очакванията на експертите на аналитичното звено към лондонската фондова борса London Stock Exchange Group - LSEG). Анализаторите прогнозираха, че приходите на Meta ще достигнат 39,18 млрд. долара през последните три месеца на 2023 г.

Чистата печалба на компанията се е повишила до 14 млрд. долара. Тя е нараснала над три пъти спрямо края на 2022 г. (4,65 млрд. долара).

Още: От днес: Threads на Meta вече се предлага и в Европа

Управителният съвет на Meta обяви, че на акционерите на компанията ще бъде изплатен дивидент в размер на 0,5 долара на всяка акция, която притежават.

Финансови резултати на компанията са обусловени от сериозното увеличение на приходите й от онлайн реклама, които продължават бързо да нарастват.

Социалната мрежа Фейсбук, притежавана от Meta, привлича средно по 2,11 милиарда потребители дневно, посочва корпорацията. Общо 3,19 млрд. потребители дневно използват поне едно от онлайн приложенията й.

Още: Meta започва напълно да криптира съобщенията във Facebook и Messenger

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички