На TikTok ще бъде наложена глоба в размер на милиони заради децата


На TikTok ще бъде наложена глоба в размер на милиони заради децата
Снимка: Getty Images

2412

На TikTok ще бъде наложена глоба в размер на милиони лири за нарушаване на неприкосновеността на личния живот на децата след решение на регулаторния орган на ЕС за защита на данните.

Европейският комитет по защита на данните съобщи, че е взел обвързващо решение по отношение на платформата за споделяне на видеоклипове, собственост на Китай, във връзка с обработката на данни на деца.

Регулаторът е приел решение за разрешаване на спорове, след като TikTok е представила правни възражения срещу по-ранно решение в Ирландия, където се намира европейската централа на компанията. Очаква се глобата да бъде наложена в рамките на следващите четири седмици.

Още: Франция ще изисква "дигитално пълнолетие" за потребители на социалните мрежи

Решението на ЕС следва разследване, започнато през 2021 г. от комисаря по защита на данните в Ирландия, относно нивото на съответствие на TikTok с Общия регламент на ЕС за защита на данните и начина, по който обработва данните на деца на възраст от 13 до 17 години.

TikTok въведе редица нови функции за европейските потребители, целящи да подобрят спазването на новите разпоредби на Европейския съюз за съдържанието, които влизат в сила на 25 август, съобщи „Гардиън“.

Съгласно Закона на ЕС за цифровите услуги, TikTok, Google, Facebook и други големи онлайн платформи ще бъдат задължени да следят за незаконно съдържание в своите платформи, да забраняват определени рекламни практики и да споделят данни с властите.

Още: TikTok заведе дело срещу щата Монтана заради наложената забрана

След като миналия месец TikTok се съгласи на доброволен "стрес тест" в централата си в Дъблин, комисарят по технологиите на ЕС Тиери Бретон заяви, че компанията трябва да свърши повече работа, за да бъде напълно съвместима с изискванията.

Бретон заяви пред CNN: "TikTok отделя значителни ресурси за постигане на съответствие. Сега е време да ускори работата си, за да бъде напълно съвместима."

Kомпанията заяви, че новите мерки, които е предприела, включват: улесняване на докладването на незаконно съдържание от страна на потребителите в ЕС; възможност за изключване на персонализираните препоръки за видеоклипове и премахване на целевата реклама за потребители на възраст между 13 и 17 години.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички