PR комуникация на по-висока скорост


PR комуникация на по-висока скорост
Снимка: MSL Sofia

3984

PR комуникациите са задължителна част от бизнеса на всяка компания. Освен че популяризират определен продукт/услуга, те утвърждават бранда и имиджа ѝ, но и разкриват нейните ценности и визия за настоящето и бъдещето.

С помощта на PR кампаниите се разгръщат желаните послания сред конкретна или по-широка аудитория. Те заемат важно място в маркетинговите стратегии на всички компании, тъй като са ключов инструмент за постигането на техните маркетингови и бизнес цели.

Дългогодишно предизвикателство в PR комуникацията е измерването и оценяването на качеството на конкретната кампания – дали е успяла да достигне до целевата аудитория, да изпълни заложените задачи и да доведе до нужните резултати.

В епохата на дигитализацията и социалните мрежи този проблем е по-лесно разрешим. Дигиталните платформи осигуряват подробни данни за всяка публикация, така че бързо да се прецени как се приема представеното съдържание.

Големите пазари разполагат с много инструменти и платформи, които са приложими в мащаб. Но в регион като балканския и пазар като българския, в който езикът влияе на качеството на мониторинг системите и има различни източници за медийни данни, много трудно подобни глобални платформи могат да дадат точна оценка.

Иновацията PR Brand Acceleration

За да се справи с този проблем, комуникационната компания MSL Sofia, част от Publicis Groupe България, разработва PR Brand Acceleration – иновативна методология за измерване на отразяването на PR кампаниите в медиите. Тя дава възможност да се направи точен и детайлен анализ на резултатите и да се оценят параметрите на всяка медийна публикация, така че да се провери дали отговарят на поставените стратегически цели.

"PR Brand Acceleration е метод, който запълва ниша на пазара, с която извеждаме конкретни и важни метрики за всяка една публикация. От това в коя медия е отразяването, как е споменат брандът, в контекста на каква тема, до каква аудитория сме достигнали, дори колко време сме задържали вниманието на читателя. Така даваме по-качествен анализ на нашите клиенти за тяхното PR позициониране, защото не е важен броят публикации, а тяхното качество и как бранд посланието достига до аудиторията и влияние върху поведението ѝ", обяснява Ива Григорова, директор PR бизнес на MSL Sofia, част от Publicis Groupe България.

Методологията обобщава медийните публикации и оценява количествени критерии, част от които са медиен рийч, импресии, тоналност, бранд разпознаваемост (brand mention), доминантност на споменаване на бранда (prominence) и органично спрямо платено съдържание. По този начин се прави цялостна оценка на PR кампанията. Избраният PR подход и резултатите от него се аргументират с данни, което дава възможност да се подобрят комуникационните цели в последствие.

Преди да бъде реализирана, новата методология изминава нелек път. Екипът на MSL Sofia проучва и анализира различни възможности, за да изведе ключовите критерии в PR комуникацията. "С помощта и на медийните анализатори в Publicis Groupe България, създадохме първите варианти на методологията, която тествахме и имплементирахме в различни кампании, за да сме сигурни какви подобрения са необходими. Подобрения, които ни позволиха да започнем цялостна автоматизация на метода и да го превърнем в емблематичен за MSL като агенция и обслужване на пазара и с потенциал за интеграция в мрежата на агенцията в региона", разказва Григорова.

От полза за малки и големи

Услугата е от полза за всякакви компании от различни индустрии. Независимо от типа компания, бранд или индустрия, важното е дали конкретният бранд има нужда от PR позициониране в медийни канали, или се нуждае от друг вид маркетинг комуникация. Методът PR Brand Acceleration е приложим в кампанийни и дългосрочни комуникации (комуникация в медиите, която компаниите имат всеки месец).

"През изминалата година приложихме метода и оценихме различен по вид и мащаб кампании – малки и големи, краткосрочни и дългосрочни, само с органично или само с платено съдържание, или с малко и от двете. Резултатите ясно показват как са работили стратегията и подходът във всяка едно отношение", посочва Ива Григорова.

Клиентите също са доволни от ефективността на широкообхватния метод. "Всички клиенти, на които сме представили методологията до момента, както и на всички, в чиито кампании сме я прилагали, са оставали с положително впечатление. За тях е важно да имат конкретика на резултатите, за да получат обосновка за планирани срещу реализирани дейности и това да им помага за следващо планиране и надграждане на кампании", подчертава PR експертът от MSL Sofia.

PR Brand Acceleration дава търсената добавена стойност от компаниите за техните PR комуникации, но и допринася за утвърждаването на PR като стратегическа и консултантска услуга, която все повече може да използва данните от медийното отразяване и анализирайки ги, да дава най-добрите бизнес решения.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички

Най-четени новини


виж всички