Проверяват как Facebook, Twitter, TikTok и други използват лични данни


Проверяват как Facebook, Twitter, TikTok и други използват лични данни
Снимка: iStock/Guliver

1850

Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) търси информация от Facebook, Twitter и други компании за социални медии и видео стрийминг за това как те използват личната информация, която събират от своите потребители, съобщи американската агенция, предаде Ройтерс. 

Според информацията, освен към Facebook и Twitter, поръчките, изискващи данни, са изпратени до дъщерното дружество на Facebook WhatsApp, Amazon.com, китайското подразделение ByteDance TikTok, дъщерното дружество на Google YouTube LLC и др. 

FTC се стреми да научи как компаниите събират данни за потребителите, как решават кои реклами да показват и как се използват алгоритми, наред с друга информация, се казва в изявление на агенцията. Ще се проверява и как практиките на компаниите засягат децата и тийнейджърите. 

Компаниите разполагат с 45 дни, за да отговорят на поръчките, които обикновено се използват за генериране на политики или препоръки на законодателство. 

„Никога преди не е имало индустрия, способна да наблюдава и монетизира толкова много от личния ни живот“, пишат в съвместно изявление двама демократични членове на комисията Рохит Чопра и Ребека Слатър, и една републиканка Кристин Уилсън, цитирани от Ройтерс. По думите им,„компаниите за социални медии и видео стрийминг вече следват потребителите навсякъде чрез приложения на техните постоянно присъстващи мобилни устройства. Този постоянен достъп позволява на тези фирми да наблюдават къде отиват потребителите, хората, с които взаимодействат и какво правят... Твърде много за индустрията остава опасно непрозрачно". 

Представител на една от проверяваните от FTC компании е заявил, че очаква с нетърпение да отговори на въпросите на FTC. „Не печелим пари от реклама, продажба на потребителски данни на рекламодатели или споделяне на лична информация на потребителите с други. Вместо това компанията генерира приходите си директно от потребители чрез платена абонаментна услуга “, предаде думите му Ройтерс.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички