Разлика между широколентов интернет и гарантиран бизнес интернет


Разлика между широколентов интернет и гарантиран бизнес интернет
Снимка: iStock/Guliver

3059

В днешно време предимствата на интернет пространството позволяват на множество компании да развиват своя бизнес онлайн. Тези предимства са свързани основно с по-бързата комуникация и по-лесния достъп до различни данни.

За да осъществяват своята дейност онлайн, фирмите се нуждаят от добра скорост и обхват на своята услуга, която от своя страна изисква високо качество на тяхната свързаност с мрежата. Това е и причината те да търсят услугата, която може да им предложи възможно най-високото ниво на свързаност.

Най-честият избор в тази насока е между широколентов и гарантиран бизнес интернет, споделят експертите от Neterra. Какво представляват двете разновидности и каква е разликата между тях, прочетете по-надолу.

Какво е широколентов интернет?

Широколентовият интернет е високоскоростна връзка, способна да осигури максимално бързо предаване на данни. Този тип свързване обикновено се доставя по кабелни, фиброоптични или DSL (цифрова абонатна) линии, които се споделят между множество потребители. Това означава, че връзката не е предназначена само за един потребител, а се споделя между много такива. Едно от основните предимства на този вид и неговото покритие, е че то е широко достъпно, чрез наличието на множество различни доставчици. Освен това, широколентовият достъп обикновено е по-евтин от гарантирания, което го прави популярен избор за малки и средни бизнеси в местен и дори глобален мащаб.

Какво представлява гарантираният интернет?

Този тип свързаност, известен още като DIA, е предназначен специално за отделен потребител или организация. За разлика от широколентовия, който се споделя между много потребители, гарантираният осигурява специална честотна лента, като подсигурява, че потребителят има пълен достъп до цялата лента по всяко време. Това означава, че от този тип свързване може да се очаква последователна и надеждна производителност, което е ключово за бизнеси, които разчитат на интернет за важни дейности в критични моменти. Този вид обикновено се предоставя чрез наета линия или частна оптична мрежа. Той е по-скъп от широколентовия, но осигурява по-бърза и по-надеждна функционалност.

Ключови разлики между двата вида

Основните разлики между широколентовия и гарантирания интернет за бизнеса са следните:

   1. Производителност

Когато мрежата покаже признаци на забавяне, едно от първите неща, които обикновено се правят, е да се извърши тест. В много от случаите обаче, скоростта на честотната лента (Mbps) не е единственият фактор за реалната производителност. Латентността на мрежата представлява скоростта (ms), с която се разпространяват данните, така че наличието на по-ниска такава неизменно се равнява на по-добра производителност, което е и причината това да е по-същественият фактор.

Загубата на пакети данни е друг фактор, който трябва да бъде взет под внимание. Тя се случва, когато един или повече пакети с данни, пътуващи през мрежата, не успеят да достигнат местоназначението си. Наличието на ниско ниво на загуба на пакети се равнява на по-малко прекъснати връзки. Според този критерий Гарантираният интернет предлага по-надеждна производителност.

    2. Симетрични скорости на качване и сваляне

Още едно предимство за DIA е, че честотната лента е гарантирана. Изтеглянията и качванията винаги са с постоянни симетрични скорости. Това позволява на приложенията да работят гладко и елиминира шансовете за забавяне, което може да засегне цялостното функциониране на една фирма.

Бизнес заданията, които имат крайни срокове за изпълнение, са друга причина хората да избират този тип мрежов достъп. Най-често се залага на по-сигурния вариант, защото той осигурява последователност и надеждност, чрез висока скорост на качване и ниска латентност.

    3. Надеждност

DIA предлага високо ниво на надеждност на защита и непрекъснато функциониране, което го прави идеален за компаниите, които не могат да функционират без постоянна връзка. Другият тип, BIA, може да прекъсне, поради претоварване на мрежата или проблеми с поддръжката.

    4. Отстраняване на неизправности

При всички видове връзка съществува заплахата от проблеми и прекъсвания, които може да възникнат. При двата вида има различни времена за реакция за справяне с проблеми, обикновено наричани средно време за ремонт и поддръжка. Средното време за оправяне за проблем с гарантирана връзка обикновено е 4 часа или по-малко, докато при широколентовата времената за реакция продължават от часове до цели дни, без гаранции относно времевата рамка.

    5. Цена

Широколентовият интернет за бизнеса е по-евтин от гарантирания, което го прави идеален избор за малки и средни по размер фирми.

При избор между двата вида свързване за вашия бизнес е необходимо да вземете предвид всеки един от тези фактори, спрямо нуждите на вашата фирма, за да вземете правилно решение, допълват специалистите от Нетера.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички