Рекордна глоба се очертава за бизнеса на Марк Зукърбърг - заради лични данни


Рекордна глоба се очертава за бизнеса на Марк Зукърбърг - заради лични данни
Снимка: Getty Images

4753

В понеделник, 22 май, Meta ще бъде осъдена на рекордна глоба за защита на личните данни, когато ирландският орган за защита на данните потвърди, че платформата за социални медии е обработвала неправилно данните на хора при изпращането им в САЩ.

Според "Политико", глобата вероятно ще бъде по-голяма от глобата от 746 млн. евро, която Amazon беше принудена да плати през 2021 г. за подобно пренебрегване на стандартите за поверителност на Европейския съюз, допълват източници на изданието при условие за анонимност.

Ирландската комисия за защита на личните данни ще публикува решението си след 4 дни - очаква се то да включва и искания Meta да спре да използва сложни правни инструменти за преместване на данни от ЕС в САЩ, наречени стандартни договорни клаузи.

Предстоящото решение датира от разкритията през 2013 г. на Едуард Сноудън, бивш сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ, който разкри, че американските власти многократно са получавали достъп до информация за хората чрез технологични компании като Facebook и Google.

Макс Шремс, австрийски активист за защита на личните данни, подаде жалба срещу Facebook за това, че не е защитил правата му на неприкосновеност на личния живот, с което постави началото на продължила десетилетие битка за законността на пренасянето на данни от ЕС в САЩ. Върховният съд на Европа неведнъж е заявявал, че Вашингтон не разполага с достатъчно проверки за защита на личната информация на европейците, а САЩ наскоро актуализираха вътрешните си правни защити, за да дадат на ЕС по-големи гаранции, че американските разузнавателни агенции ще спазват новите правила, уреждащи достъпа до такива данни.

ОЩЕ: Реформите във Facebook доведоха до първи добри финансови резултати за Meta

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички