САЩ влагат 1 млрд. долара в изкуствен интелект и квантови компютри


САЩ влагат 1 млрд. долара в изкуствен интелект и квантови компютри
Снимка: iStock

6216

САЩ ще инвестира 1 милиард долара в откриването на до 12 нови института, които ще изследват изкуствения интелект и квантовите компютри, разкриха от Белия дом.

Средствата ще бъдат инвестирани през следващите 5 години и повечето от тях ще идват от публичния сектор. Очаква се обаче и частни компании като IBM и Microsoft да вложат в проектите до 340 млн. долара. Разходите за изкуствен интелект ще достигнат 36 млрд. долара

Новината идва, след като главният технологичен директор на САЩ Майкъл Крациос заяви, че изкуственият интелект и квантовите информационни науки са от изключително значение за американската национална сигурност. Той отбеляза по-рано този месец, че във връзка с това Белият дом ще увеличи разходите си в сектора с около 30% в американския бюджет извън отбраната.

От своя страна Министерството на енергетиката на САЩ обяви, че ще осигури 625 млн. долара през следващите 5 години за 5 новосформирани центъра за изследвания на квантовата информация в опит да се изпреварят конкуриращи се страни като Китай по отношение на новите технологии.

Финансирането е част от 1,2 млрд. долара, предвидени в Закона за националната квантова инициатива през 2018 г., посочва Reuters. Какви са възможностите на България за развиване на изкуствен интелект?

Изследователите вярват, че квантовите компютри могат да работят милиони пъти по-бързо от днешните модерни суперкомпютри, като решават всевъзможни задачи, вариращи от картографиране на сложни молекулни структури и химически реакции до увеличаване на силата на изкуствения интелект.

"Абсолютно наложително е САЩ да продължат да водят света в изкуствения интелект и квантовото отношение. Ние знаем, че нашите противници по света преследват собствения си напредък в тази област", заяви Майкъл Крациос по време на пресконференция на Белия дом. Трите най-важни умения в ерата на изкуствения интелект

Петте изследователски хъбове се ръководят от националните лаборатории "Аргон", "Брукхевън", "Ферми", "Лорънс Бъркли" и "Оук Ридж". Самите хъбове се състоят от най-добрите изследователски университети, други национални лаборатории и големи технологични компании в квантовото изчислително пространство като IBM, Intel, Microsoft и квантови компютърни стартиращи компании като Rigetti & Co и ColdQuanta. Участват също така италианска изследователска лаборатория и канадски университет.

Големите отсъстващи в списъка са компанията-майка на Google – Alphabet, смятана за една от водещите фирми в квантовите изчисления, както и Honeywell International, която представи през последната година своя бизнес във връзка с квантовите изчисления. Говорителят на Министерството на енергетиката отказа коментар дали тези компании са били част от предложение, което не е получило финансиране.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички