Сдружение създаде сайт с правила за дигитална етика


Сдружение създаде сайт с правила за дигитална етика
Снимка: iStock/Guliver

1894

Ежедневният ни контакт с Интернет създава нови предизвикателства от морален характер и показва все по-голямата необходимост от Етичен кодекс за поведение в дигиталното пространство. Търсенията в тази посока обединиха пет европейски държави с общо желание да се създаде и разпространи дигитална етика. Единственият български участник в проекта е от Плевен - Сдружение “Учебна работилница Европа“, предаде БНР.

Проектът е финансиран по програма „Еразъм+“, стратегически партньорства „Младеж“. Координатор е Германия, а партньорите са от България, Гърция, Словения, Австрия. 

Ето какво разказа Пенка Спасова, председател на Сдружение „Учебна работилница „Европа“, цитирана от БНР: "Решихме да задълбочим темата, защото е важно как се държим, какви са нашите морални ценности, каква е отговорността ни, когато сме във виртуалното пространство. В основата на нашия проект използвахме 10 заповеди за дигиталната етика, разработени от Университета по дигитална етика в Щутгарт". 

Едно от правилата е да не даваме много информация за себе си в дигиталното пространство. "Не вярвай на всичко, което виждаш онлайн и получавай информация от различни източници, не вярвай на всеки, с когото имаш контакт онлайн. Уважавай достойнството на другите и помни, че правилата важат също и в мрежата, не оценявай себе си и тялото си на основата на цифри и статистически данни", посочи Пенка Спасова. 

На базата на 10 заповеди за дигитална етика са създадени и специални материали, с които можете да се запознаете ТУК.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички