Шведска компания съди Google за 2,1 млрд. евро


Шведска компания съди Google за 2,1 млрд. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

3791

Шведският сайт за сравняване на цени PriceRunner съобщи, че съди технологичния гигант Google за 2,1 млрд. евро за това, че е популяризирал собствените си сравнения за пазаруване в резултатите от търсенето.

През последните години Европа предприе строги мерки по отношение на бизнес практиките на големите технологични компании, а ЕС напредва със законодателството за затягане на регулациите. Американските гиганти в много европейски държави са изправени пред глоби и правни предизвикателства.

Шведският технологичен стартъп заяви, че очаква "окончателният размер на обезщетението по съдебния иск да бъде значително по-висок", като се има предвид, че "нарушението все още продължава", предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Главният изпълнителен директор Микаел Линдал заяви, че искът е и борба "за потребителите, които са страдали изключително много от нарушаването на закона за конкуренцията от страна на Google през последните четиринадесет години и до днес".

Шведският технологичен стартъп подаде иска си в Съда за патенти и пазари в Стокхолм, след като Съдът на Европейския съюз постанови, че Google "е нарушила антитръстовите закони на ЕС, като е манипулирала резултатите от търсенето в полза на собствените си услуги за сравнително пазаруване".

През ноември Съдът на ЕС потвърди глобата от 2,4 млрд. евро, която Европейската комисия наложи на Google през 2017 г., като заяви, че резултатите от собствената услуга за сравняване на Google са "показвани по по-привлекателен начин".

В имейл до АФП Google се защити и подчерта, че след 2017 г. са били направени промени и че "е обект на интензивно наблюдение от страна на Европейската комисия и две външни експертни групи".

"PriceRunner избра да не използва реклами в Google, така че може да не е била толкова успешна, колкото други. Готови сме да защитим позицията си в съда", заяви Фредерик Абрард, директор на CSS Shopping Ads в Google.

PriceRunner заяви, че търси обезщетение за пропуснати ползи във Великобритания от 2008 г. насам, както и в Швеция и Дания от 2013 г. насам.

PriceRunner заяви, че Google има "монополно положение" в рамките на Европейското икономическо пространство (ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) с над 90 % от пазарен дял на интернет търсачките.

Сайтът за сравняване на цени е базиран в Швеция, но оперира и в Дания, Норвегия и Обединеното кралство. По-рано той заяви, че планира да разшири дейността си в повече държави.

През ноември шведската финтех компания Klarna закупи PriceRunner за неразкрита сума, като според съобщения в медиите цената е над 1 млрд. долара.

 

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички