Тревога в САЩ - не е спряна кибератаката на мрежите на федералното правителство


Тревога в САЩ  - не е спряна кибератаката на мрежите на федералното правителство
Снимка: iStock/Guliver

2046

САЩ са изправени пред сериозна, продължаваща кибератака, която е засегнала компютърните мрежи на федералното правителство. Това обявяват Федералното бюро за разследвания (ФБР) и Американската агенция за инфраструктура и киберсигурност в съвместно изявление, публикувано от Службата на директора на Националното разузнаване, съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС. 

В изявлението се подчертава, че тези структури "са разбрали за мащабна и продължаваща" кибератака през последните няколко дни. „Това е променяща се ситуация и докато ние продължаваме да работим за пълното установяване на обхвата на тази кампания, знаем, че кибератаката е засегнала компютърните мрежи във федералното правителство“, се казва в изявлението. 

Документът не споменава предполагаем източник на кибератаката и не потвърждава твърденията на американската преса, че зад нея стоят руски хакери.

Bloomberg по-рано съобщи, че служителите на администрацията на Вашингтон провеждат ежедневни междуведомствени консултации във връзка с кибератаките. Както се отбелязва в материала, в резултат на кибератаки хакерите, вероятно, не са получили достъп до поверителна информация, предаде още ТАСС.

Ройтерс заяви в понеделник , че група хакери, за които се твърди, че работят за Руската федерация, в резултат на кибератака на 13 декември са получили достъп до компютърните системи Министерството на вътрешната сигурност на САЩ. Министерството потвърди факта на проникването и заяви, че те реагират на ситуацията в сътрудничество с правителствени и частни структури. Според Ройтерс са били хакнати и отдел на Министерството на търговията - Националната администрация за телекомуникации и информация и Министерството на финансите на САЩ. Освен това, според The Washington Post , хакерите са получили достъп до данни от Държавния департамент на САЩ и Пентагона. 

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отхвърли в понеделник всички американски обвинения за участие на Русия в подобни компютърни атаки и призова американските власти да спрат "неоснователните обвинения на руснаци", припомни още агенцията.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички