Турция наложи строг контрол и цензура над социалните мрежи


Турция наложи строг контрол и цензура над социалните мрежи
Снимка: iStock/Guliver

4700

Турските власти сериозно затегнаха контрола над социалните мрежи. Платформи като Facebook, Twitter и YouTube трябва да имат регистриран офис в страната, да премахват или блокират съдържание и да съхраняват локално данни на потребителите.

Ако не се съобразят, ги чакат финансови санкции и дори блокиране на достъпа до онлайн платформите. Инициативата е на президента Ердоган и бързо се превърна в нов закон, одобрен от неговата Партия на справедливостта и развитието и крайнодесните националисти в турския парламент.

Социалните мрежи, които имат над 1 милион посетители дневно в Турция, ще са длъжни да назначат поне един свой представител в страната. Ако е физическо лице, той трябва да е турски гражданин.

Платформите имат 48 часа, за да премахват обидно съдържание. Те трябва да съхраняват данните на турските потребители на сървъри в страната.

100 пъти по-високи са глобите за социалните мрежи, които не изпълняват новите изисквания. Досега санкциите бяха между 10 000 и 100 000 турски лири (от 1500 до 15 000 долара), но вече сумата се увеличава в диапазона между 1 милион и 10 млн. турски лири (от 146 165 до 1 461 650 долара).

Онлайн цензура

Правозащитни организации определиха проектозакона като онлайн цензура. "Новият закон ще даде възможност на правителството да контролира социалните медии, да сваля съдържание по желание и произволно да "вдига мерника" на отделни потребители. Този закон сигнализира за нова мрачна ера на онлайн цензурата", заяви Том Портоуз, заместник програмен директор в Human Rights Watch.

Правозащитниците призовават технологичните компании и Европейския съюз да се противопоставят на новия закон, който нарушава човешките права и да поискат от управляващите в Турция да го отменят.

"Всеки всеки, който цени и подкрепя свободата на словото, трябва да признае колко вредни ще бъдат тези нови ограничения в страна, в която се изгражда автокрация чрез заглушаване на медиите и всички критични гласове", посочва Портоуз.

Турция в битка с "фалшивите новини"

Турските власти твърдят, че новият закон ще им помогне в борбата с "фалшивите новини" и "клеветнически кампании", както и с "обиди към хора от семействата им", публикувани онлайн. Те са смятани за особено опасни по време на настоящата пандемия на коронавирус, когато дезинформацията подхранва паниката.

В разгара на пандемията властите са прегледали над 3500 акаунта в социалните мрежи, 616 души са били заподозрени, а 229 души са задържани за "провокативни" публикации в платформите, според данните на турското вътрешно министерство.

Неотдавна властите започнаха съдебни дела срещу турски журналисти и студенти заради онлайн публикации, в които коментират срива на турската лира. Някои от тях просто са написали шеги за валутната криза в Twitter. Те са обвинени, че саботират икономиката и подкопават финансовата стабилност на страната. Ако бъдат признати за виновни ги грозят присъди до 5 години затвор.

Миналата година Русия наложи подобни ограничения спрямо социалните мрежи и чат приложенията. Руските власти дори глобиха Twitter и Facebook заради неспазване на законовите изисквания.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички