Учени направиха класация на моделите за изкуствен интелект


Учени направиха класация на моделите за изкуствен интелект
Снимка: iStock

1679

Изследователи от Станфордския университет са разработили "Индекс за прозрачност на моделите", който класира 10 големи фирми за изкуствен интелект.

Най-добрата оценка - 54% - е дадена на Llama 2, моделът на ИИ, пуснат от Meta, собственик на Facebook и Instagram, през юли.

GPT-4, водещият модел на подкрепената от Microsoft фирма OpenAI, създала известния чатбот ChatGPT, беше класиран на трето място с резултат от 48%.

Още: Директор замени 90% от съпорт служителите си с изкуствен интелект. Какви са резултатите?

PaLM 2 на Google е на пето място с 40 %, точно над Claude 2 на подкрепената от Amazon фирма Anthropic с 36 %.

Риши Бомасани, изследовател в Центъра за изследване на моделите в Станфорд, заяви, че компаниите трябва да се стремят към резултат между 80 и 100 процента.

Изследователите заявиха, че "по-малката прозрачност затруднява" "създателите на политики да разработят смислени стратегии за ограничаване на тази мощна технология".

Това също така затруднява други предприятия да разберат дали могат да разчитат на технологията за собствените си приложения, научните среди да провеждат изследвания, а потребителите да разберат ограниченията на моделите, казват те, цитирани от БГНЕС.

Още: Meta пуска AI асистент с 28 персонажа за Instagram, Facebook и WhatsApp

"Ако няма прозрачност, регулаторните органи не могат дори да поставят правилните въпроси, камо ли да предприемат действия в тези области", каза Бомасани.

Появата на изкуствения интелект предизвика както вълнение от технологичните му обещания, така и опасения за потенциалното му въздействие върху обществото.

Компаниите не предоставят достатъчно информация

В проучването на Станфорд се казва, че нито една компания не предоставя информация за това колко потребители зависят от техните модели или за географските места, където се използват.

Повечето компании за ИИ не разкриват колко материали, защитени с авторски права, се използват в техните модели, казват изследователите.

"За много политици в ЕС, както и в САЩ, Великобритания, Китай, Канада, Г-7 и редица други правителства, прозрачността е основен политически приоритет", каза Бомасани.

 

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички