Световният пазар на смартфони се срина, записвайки най-слабото си трето тримесечие от десетилетие


Световният пазар на смартфони се срина, записвайки най-слабото си трето тримесечие от десетилетие
Снимка: iStock

1907

Световният пазар на смартфони се е свил с 8% до най-ниското си ниво от десетилети за третото тримесечие заради слабото търсене на големи марки, включително Apple и Samsung, на повечето развити пазари, предава Reuters, като цитира данни от Counterpoint Research,

Данните показват, че делът на първите пет марки, които включват още и китайските фирми Xiaomi, Oppo и Vivo, е паднал до 3-годишно дъно.

Това предполага, че продължаващият спад на пазара може да подкопае предстоящите печалби на компании като Apple, чиито доставки са спаднали с 8% през тримесечието. Пазарният лидер Samsung отчете 13% спад в продадените обеми през периода.

Снимка: Samsung

Сред онези, които спечелиха пазарен дял през тримесечието се нареждат Apple и китайският ѝ конкурент Huawei, който въпреки строгите санкции на САЩ, изненада индустрията по-рано тази година със своя смартфон Mate 60 Pro, който използва усъвършенстван чип, произведен в Китай.

Общите доставки обаче са нараснали с 2% в глобален мащаб, спрямо второто тримесечие, което поражда надежди, че пазарът може да прекъсне своята над 2-годишна серия от спадове на годишна база през последните 3 месеца на годината.

Counterpoint цитира серията iPhone 15, която беше пусната в продажба през септември, като фактор, който може да помогне за съживяване на растежа на развитите пазари като САЩ, Европа и Корея.

Снимка: Getty Images

„След силния септември очакваме инерцията да продължи до края на годината, когато ще се усеъи пълното въздействие на серията iPhone 15“, посочват от фирмата за пазарни проучвания.

Според Counterpoint празничният сезон в Индия, разпродажбите на събитието за пазаруване „Деня на самотните сърца“ в Китай и промоциите в края на годината в различните регионите също ще подкрепят пазара.

Досега нововъзникващите пазари бяха ярък лъч за продажбите на смартфони в иначе тежката година. През третото тримесечие Близкият изток и Африка са единствените региони, които отбелязват растеж на годишна база, сочат данни на Counterpoint.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Световният пазар за смартфони преживява най-лошата година от десетилетие насам

Стана ясно кога излиза на пазара новият iPhone 15

В Турция стана по-скъпо да имаш смартфон, защото Ердоган вдигна заплатите

Една страна въвежда режим за ползване на смартфони от деца

Още от Джаджи


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички