Китай въвежда режим за ползване на смартфон от деца


Китай въвежда режим за ползване на смартфон от деца
Снимка: iStock

3332

Китайските регулатори предложиха правила, които ограничават времето прекарано пред екрана на смартфона на хора под 18 години до максимум 2 часа на ден, предава dailymail.co.uk.

Радикалните проекти на правила, изложени от все по-мощната Администрация за киберпространство на Китай (CAC), подчертават желанието на Пекин да упражнява контрол върху повече части от цифровия живот на страната.

Ако правилата бъдат въведени в закон, биха могли да имат последици за компании като Tencent и ByteDance, които управляват някои от най-големите мобилни приложения в Китай.

Проектоправилата на CAC са по-широк натиск от китайските власти за ограничаване и предотвратяване на пристрастяването сред лица под 18 години към приложения и смартфони. През 2021 г. Китай въведе регламент, ограничаващ тийнейджъри под 18-годишна възраст да играят онлайн видеоигри за повече от 3 часа седмично.

Някои от най-големите интернет гиганти в Китай се опитаха да предотвратят по-нататъшното затягане на мерките на регулаторите.

Изготвените правила изискват смартфоните да имат „кратък режим“ за лица под 18-годишна възраст, който трябва да е лесен за достъп, когато устройството се включи, като икона на началния екран или в системните настройки на устройството.

Режимът ще позволи на родителите да управляват какво виждат децата им и ще позволи на доставчиците на интернет услуги да показват съдържание спрямо възрастта на потребителя. Според CAC на деца под 3-годишна възраст трябва да се показват песни и аудио-фокусирано съдържание. Тези на възраст между 12 и 16 години могат да бъдат изложени на образователно и новинарско съдържание.

CAC предупреди онлайн фирмите да не предоставят услуги, които предизвикват пристрастяване или са вредни за физическото и психическото здраве на децата.

Слушалките не трябва да предоставя никакви услуги на деца след 22:00 часа. до 06.00 часа на следващия ден, съгласно проектоправилника.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Коя европейска страна слага край на телефоните по време на час?

Шеф в Samsung дал смартфон на дъщеря си чак на 11 години

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички