50 млн. души в Турция са използвали влаковете-стрели

50 млн. души в Турция са използвали влаковете-стрели
Източник: TCDD

Високоскоростните влакове в Турция са превозили 50 млн. пътници след пускането им в експлоатация. Бързото и удобно пътуване с влак беше въведено в Турция, когато на 13 март 2009 г. започна да работи високоскоростната влакова линия Анкара – Ескишехир, която намали времето за пътуване между двата града до 1 час и 25 минути, пише в. Daily Sabah.

Влаковете-стрели, които се движат по 4 линии в страната, досега са превозили 50 млн. пътници, като 14.5 млн. от тях са използвали линията Анкара – Коня, движеща се средно по 14 пъти на ден.

Най-използваната линия Анкара – Ескишехир е превозила над 17 млн. пътници, докато линията Анкара – Истанбул и Коня – Ескишехир – Истанбул са превозили съответно над 13 млн. и 4.6 млн. пътници.

Железният път между столицата и Истанбул е най-натоварената на дневна база, обслужвайки средно по 9000 пътници на ден. 5900 пътници използват линията Анкара – Коня, 3850 пътуват между Анкара и Ескишехир, а 3200 души на ден се движат по линията Коня – Ескишехир – Истанбул.

Над 1/4 (27.8%) от пътниците на високоскоростните влакове ги използват за стандартни пътувания, 18.9% ги предпочитат за бизнес пътувания, същият дял от пътуващите ги използва за почивка и туризъм, а 7.4% от ползвателите им пътуват с тях до работа, според проучване на Турските държавни железници.

Влаковете се използват от всички обществени слоеве, а над 2/3 от пътуващите с тях са с висше образование. Преобладаващата част от пътуващите са на възраст до 37 години, а почти всички са удовлетворени от услугата.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.