Автобусните превозвачи очакват Борисов да изпълни обещаното за тол системата


Автобусните превозвачи очакват Борисов да изпълни обещаното за тол системата
Снимка: БГНЕС

4969

Много дълго време спорим кое ще е първо – яйцето или кокошката. Така председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Милена Милтенова коментира развитието относно тол таксите и промяната в ставките там.

Днес, 13 януари, предстои да бъдат обявени новите такси. Според Милтенова, те ще са между 1 и 4 стотинки на километър за автобусни превозвачи, а за товарния сектор – 10 до 20 стотинки. Пред БНТ Милтенова уточни, че "колегите от товарния сектор" се съгласили на 1 юни да бъде направена ревизия – стигат ли събираните такси и ако не стигат, да има предоговаряне.

Около 19-20% ще е покритието на тол системата в България, при до 7% в Европа, посочи Милтенова. Тя подчерта, че има и нещо друго различно – леките автомобили са изключени от тол системата, а това не е така на Запад.

"Ако направим съотношението 3 млн. автомобила и 100 000 камиона и автомобили, то това, което се очаква да се събере от камионите и автобусите, е свръхсили. Не можем да понесем средното за Европа, защото не отговаря на средните доходи там", уточни Милтенова.

На въпрос дали превозвачите още искат оставката на регионалния министър Петя Аврамова, Милтенова уточни, че нищо не налага превозвачите да продължат да ѝ искат оставката.

Всичко било в отношението и подходът, добави председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Нямало значение кой е министър, ако държавата не се държи като партньор на бизнеса, по думите на Милтенова.

Тя похвали премиера Бойко Борисов и подчерта, че превозвачите имат уверението му за промяна на политиката. Надяваме се, че в следващите 3 месеца ще има резултати, добави Милтенова.

"Ако нещата не се случват в порядъка, в който сме ги договорили, ще поискаме оставката на министър Аврамова. Нямаме възможност да отстъпваме, браншът загива", заключи Милтенова, която не изключи следващи протести, ако не се изпълняват обещания. Вярваме, че обещанията ще бъдат изпълнени, каза още тя.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички