80% от туристите идват в България със самолет


80% от туристите идват в България със самолет
Снимка: Pixabay

3243

Ролята на авиацията в развитието на туризма е ключова, 80% от чуждестранните туристи, посетили България през 2017 г., са дошли със самолет. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова след официална церемония по награждаване от Асоциация на българските авиокомпании, предаде „Фокус“.

Относно авиацията, която е изключително важна за развитието на туризма и кога ще има стратегия, която да окаже пътя на развитие, Ангелкова поясни: „Да, туризмът и авиацията, транспорта като цяло, са като скачени съдове, защото за да дойдат туристите в България е необходимо да има транспортна достъпност. Авиацията заема ключово място в желанието да се посети дадена дестинация, защото се избира най-лесния начин, по който може да се стигне до нея“.

„Не случайно за миналата година има над 6,5 млн. пътници“, обясни Ангелкова и допълни, че за миналата година като цяло са регистрирани около 9 млн. чуждестранни туристи, което е рекорд. „Почти 80% от тях са дошли със самолет“, каза още тя.

„При всички положение в Стратегията за устойчиво развитие на туризма, която приехме на заседание на МС до 2030 г. и в плана за действие към нея авиацията заема конкретно място. Стъпките, които са начертани са свързани с общия маркетинг спрямо дестинация България, използването на ресурсите на летището и на Министерството, така че да направим дестинацията по-привлекателна. Така е и по отношение да стратегията, която използвахме за щата на нискотарифните авиокомпании, които от 2 години присъстват усилено на българския пазар“, допълни министърът на туризма.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички