Близо 4000 българи ходят на круизи

Близо 4000 българи ходят на круизи
Източник: Pixabay

Около 4000 българи всяка година предприемат круизни пътешествия, съобщи директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По думите му малко повече от половината от тях, т.е. над 2 000 наши сънародници избират Средиземноморието, а останалите се отправят с кораби към други точки на света като Северно море Източното и Западното крайбрежие на САЩ, Карибския басейн, Индийския океан и Аляска, предаде "Монитор".

Най-евтините пътувания са тези в Средиземноморието. Там дори има и днвени круизи, по време, на които можем да обиколим няколко гръцки острова. Разбира се, има и такива с нощувки, които ще ни отведат до Адриатика, където ще имаме възможност да разгледаме и Венеция освен гръцките градове и острови като Котор, Корфу, Атина, Миконос. Всичко зависи от нашите предпочитания и градовете или местата, до които искаме да плаваме. Средната цена е около 700 евро на човек.

Към Северно море също се оказва, че има доста интерес. Пътуването започва от Саутхемптън, Англия и стига до бреговете на Норвегия, където плавателния съд ще акостира в градове като Берген, Гейрангер, Олесун, Скьолден и Ставангер. Подобно удоволствие обаче би ни струвало между 800 и 900 евро на човек за 8 или 11 нощувки и то в стандартния или т.нар. масов сегмент кораби.

Следващият круизен кораб, които ще акостира на българско пристанище, се очаква чак през май 2019 г. По план съдът трябва да пусне котва на Морска гара - Варна, когато пристанището празнува 115-годишнината от създаването си.

През настоящата година обаче нито един лайнер няма да доближи българските брегове. Основната причина за това е геополитическата обстановка в басейна на Черно море през последните няколко години - конфликтът в Украйна, терористичните актове и военното положение в Турция, както и завишените такси за преминаване през Босфора.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.