Евродепутати поискаха наказателна процедура срещу България заради еконарушения

Евродепутати поискаха наказателна процедура срещу България заради еконарушения
Източник: БГНЕС

Евродепутати, представляващи седем различни политически групи, изпратиха писмо до европейския комисар по околната среда, морското дело и рибарство Кармену Вела, с което изразяват своята загриженост за ситуацията в две български защитени зони - Национален парк Пирин и Кресненското дефиле, съобщава коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

В писмото си евродепутатите искат от ЕК да започне наказателна процедура срещу българското правителство за значителни нарушения на законите на Европейския съюз, по-специално на екологичното законодателство, включително неспазване на задълженията по Натура 2000 в Национален парк Пирин и Кресненското дефиле. Писмото е подписано от Светослав Малинов и Сирпа Пиетикайнен (Европейска народна партия), Джо Лейнен (Прогресивния алианс на социалистите и демократите), Марк Демесмекер (Европейски консерватори и реформисти), Катрин Биърдър (Алианса на либералите и демократите за Европа), Меря Килонен (Европейската обединена левица – Северна зелена левица), Ска Келер и Ребека Хармс (Зелените/Европейски свободен алианс), Елеонора Еви (Европа на свободата и пряката демокрация).

От "За да остане природа в България" поддържат категоричната си позиция, че с отношението си към парк "Пирин" и АМ "Струма" българското правителство нарушава европейското право. Измененията в плана за управление на Национален парк Пирин предвиждат по-нататъшно строителство и сечи в Натура 2000, казват природозащитниците, визирайки промените от края на миналата година. Според правителството обаче в 48-те процента, за които природозащитниците твърдят, че се отварят вратички за строителство, става въпрос само за позволение за водохващания на питейна вода, а не за машини за правене на сняг.

"Българското правителство иска да позволи нови строежи в Пирин без оценка съвместимост или стратегическа екологична оценка, изисквана както от Директивата на ЕС за местообитанията, така и от Директивата за стратегическа екологична оценка", е позицията на природозащитниците, изразена и от въпросните евродепутати пред ЕК.

По отношение на Кресненското дефиле и строителството на АМ "Струма", тезата е, че неотдавнашно решение на ВАС не е спряло изпълнението на плановете за строеж, които представляват непосредствен риск за уникалната флора и дивата природа и нарушават природозащитните директиви на ЕС. Крайно време е Европейската комисия да се намеси, за да гарантира, че цялата автомагистрала ще бъде построена извън Кресненското дефиле, пише в писмото. В момента се действа по план, според който в едната посока АМ "Струма" минава през дефилето, а в другата - през планината.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.