Морският ни туризъм всъщност е в стагнация, твърди експерт


Морският ни туризъм всъщност е в стагнация, твърди експерт
Снимка: Getty Images/Guliver

2783

През 2017 г. морският туризъм е бил в стагнация. Този вид туризъм изисква нов подход и нов начин за свързване с туристите, който трябва да работи по-добре. Механизмът, който беше предложен тази година, беше с голямо негативно отношение към българското Черноморие от всички инстанции – от сутрин до вечер се извършваха някакви проверки. Някакви ръководители на комисии и други авторитети непрекъснато говориха как преследват някакви по морето, което е вид негативна реклама от най-високо държавно ниво. Недопустимо е за една страна като България да е толкова назад с маркетинга и рекламата, касаещи Черноморието." Това заяви в интервю за БГНЕС директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов.

По думите му масово хотелиерите и ресторантьорите са се оплаквали, че имат по-малко туристи. Действително спад се отчита на руския пазар – с около 4000 туристи по-малко през юни.

Тази година е показала също така, че българските хотелиери и ресторантьори са започнали да разбират важността на заплащането на работещите в отрасъла.

"През 2017 г. може би ще приключим с около 33% ръст на заплатите на туристическия персонал. Много хотели вече се ориентираха да плащат над 4000 лв. на своите мениджъри. Това стана една обичайна заплата за ръководителите на големи фирми”, каза експертът. Съществуващият проблем с кадрите се решава не чрез увеличаването на местата в училищата за туризъм, а по пътя на увеличаване на заплатите. Иначе ще продължи изтичането на квалифицирани специалисти в чужбина."ы допълни още той.

Според Драганов увеличаването на заплатите в туристическия бизнес е ключово и това ще е пътят, по който браншът трябва да върви. Той припомни още, че миналата година се взе решение от водещи браншови асоциации и хотели средната работна заплата в сферата на туризма през 2026 г. да достигне 1400 евро.

Отсега, пък зимният сезон се движи с 10% ръст. Това се дължи отново на нискотарифните и чартърни полети, както и на балнео, СПА и уелнес туризма.

Като цяло летният туристически сезон беше много успешен. Над 8,3 млн. чуждестранни посетители са влезли в страната до края на август.

Драганов заяви, че като прибавим интензивното пътуване на българи през лятото, ще приключим годината с близо 11 млн. и 600 хил., чуждестранни посетители, което ще доведе до ръст, надвишаващ 8%.

През лятото най-много туристи са посетили страната ни от ЕС, а от тях най-много са немците. Германия е ключовият ни пазар, но не може да пренебрегнем нито една от другите дестинации. Чехия, Полша и Словакия генерират много високи обеми през тази година. Великобритания и Австрия, които се движат над 200 000 броя посещения, също са много важни. Имаме и над 1,5 млн. гърци, които годишно влизат в страната.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички