На планина през лятото? Вижте тези ценни съвети от спасител

На планина през лятото? Вижте тези ценни съвети от спасител
Източник: Pixabay

Хората, които излизат в планините, да следят внимателно синоптичната прогноза, защото там времето е динамично и бързо се променя. Туристите трябва да бъдат добре екипирани, с подходящи обувки, да носят достатъчно храна и вода със себе си. Ако се зададе гръмотевична буря, да започнат да слизат надолу, да стоят далеч от водоеми и да махнат металните предмети от себе си. Това съветва Запрян Хорозов от Планинската спасителна служба, предава "Дарик".

През уикенда се наложи екипи на ПСС да помагат на три туристки.

"Важно е човек, отивайки в планината, да е здрав", категоричен е Хорозов. По думите му, ако хората отиват групово, е добре да има лидер. Маршрутът, който са избрали за преход, трябва да бъде проучен предварително с резервните варианти, съветва служителят от ПСС.

Хората трябва да са добре екипирани за сезона. През лятото те трябва да са с подходящи високи обувки, които да държат глезените стегнати, да са облечени с широки светли дрехи. Трябва да имат шапка, слънчеви очила, да са си сложили слънцезащитен крем, допълва спасителят. Отивайки в планината, туристите трябва да носят достатъчно храна и вода със себе си, а телефоните им да са заредени.

"Хубаво е да имат планинска застраховка", каза още спасителят. По думите му също така е препоръчително те да знаят кога ще се върнат.

"Ако случайно по някакви причини изменят маршрута, да намерят начин да уведомят своите близки, че ще закъснеят, тъй като в планината ненавсякъде има покритие", каза още Хорозов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.